Sonja Marie Jensen (S), byrådsmedlem i Nyborg, oplever, at hun som ung kvinde i dansk politik skal stå model til klask i røven og hånlige kommentarer om, at hun knalder sig til tops.

Som ung, kvindelig politiker skal du stå model til lidt af hvert. Kollegaer, der klasker en bagi, kommer med nedladende kommentarer om ens alder eller siger, at man har knaldet sig til tops. Sådan lyder kritikken fra det 22-årige socialdemokratiske byrådsmedlem i Nyborg, Sonja Marie Jensen, der oplever at blive udsat for sexchikane og nedladende kommentarer omkring hendes køn og alder.

Til Fyens.dk fortæller Nyborg-politikeren, at hun har skullet stå model til klask i røven fra mandlige kollegaer på begge sider af det politiske spektrum - også fra byrådsmedlemmer i Nyborg.

- Jeg er stoppet med tælle, hvor mange gange det er sket. Nu har jeg været med i så mange år (hun begyndte som ungdomspolitiker som 17-årig), og det har altid bare været sådan. Ikke ved hvert møde, men det kommer bare nogle gange. Hele den der med smæk i røven, eller at de siger, jeg ikke har taleret før, jeg har taget en uddannelse. Det sidste bliver sagt over øl og i en sjov jargon, lige som kommentarer om at jeg knalder mig til tops. Men det er ikke sjovt. Hvis det skete én gang, var det fair nok. Men når det er hele vejen rundt i det politiske miljø, at man står model til det her som ung kvinde, er det dybt godnat, siger hun.

Sonja Marie Jensen fortæller, at selvom det fra mændenes side muligvis er ment som et kærligt klap i bagdelen i forbindelse med et goddag til et officielt møde, så er det noget, der går hende på.

- Det er sindssygt ubehageligt. Jeg kan sagtens tage en joke eller to, men nogle gange når man bare grænsen. Jeg tænker på, hvorfor jeg lige præcis skal stå model til det her. Det er lige meget, om det sker til et møde eller et socialt arrangement. Begge dele er lige nedladende. Det er jo at undergrave mig som person, siger hun.

Det er ikke hver gang, Sonja Marie Jensen tager kampen op, når hun mod sin vilje får et klask i røven. Men hun har flere gange sagt fra, også overfor nogle af kollegaerne i Nyborg.

- Nogle tager det til sig, men andre gange, hvor jeg siger, at en person skal lade være, så får jeg bare det der fjogede grin igen. Der er virkelig nogle gange, jeg har nævnt det for folk, hvor de slet ikke opfatter det som et problem og bare griner af det. Det er bare endnu en underminering og udskamning. Hvis jeg havde været 40 år ældre, tror jeg, det ville blive taget mere alvorligt, når jeg kom og sagde, at nogle havde overtrådt min grænse, siger hun

Sonja Marie Jensen skrev først om sine oplevelser med sexchikane i en klumme i det socialdemokratiske netmedie Pio, fordi hun opdagede, at ikke alle ved, hvordan det er at være ung kvinde i dansk politik. Siden har TV 2 Fyn også lavet historien om hendes oplevelser. Byrådspolitikeren mener ikke, hendes udmeldinger bør komme som en overraskelse for kollegerne i Nyborg.

- Alle i både byrådet og DSU (den socialdemokratiske ungdomsafdeling) ved, hvordan unge kvinder behandles. Men jeg er spændt på, hvordan mine kollegaer reagerer. Jeg håber, at de tager det til sig, og at det her også bliver en øjenåbner for rigtig mange folk. Jeg håber også, at jeg kan ruske lidt op i dem, der lige som jeg har tiet stille med det, siger hun.

Sonja Marie Jensen fortæller, at hun ind i mellem har tiet stille med klappene i røven og de nedladende udmeldinger, fordi hun ikke vil fremstå skinger. Men nu har hun altså valgt at "stikke næsen frem", som hun selv formulerer det.

- Jeg er politiker, og jeg vil gerne ændre samfundet. Hvis jeg ikke stikker næsen frem, ændrer jeg ikke noget, og så svigter jeg også de andre kvinder, der oplever det samme som mig. Der er ikke ret mange unge kvinder i dansk politik, og jeg tror, det her er den største grund til det, siger hun.

Fyens.dk følger op på sagen og forsøger at få kommentarer fra mandlige byrådspolitikere i Nyborg.

  • Af:

    Færdiguddannet som journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i januar 2016. Jeg har siden da vikarieret på Fyens Stiftstidendes redaktion i Ringe og Assens, hvor jeg blandt andet skriver om samfund, erhverv og krimi.

Mere om emnet

Se alle
1
DSU: Vi ruster vores kvindelige medlemmer mod sexchikane

DSU: Vi ruster vores kvindelige medlemmer mod sexchikane

26
Sexchikane mod byrådsmedlem: Har fået over 40 henvendelser fra kvindelige politikere

Sexchikane mod byrådsmedlem: Har fået over 40 henvendelser fra kvindelige politikere

25
Byrådsmedlem oplever sexchikane: Nyborgs borgmester hasteindkalder alle partier til møde

Byrådsmedlem oplever sexchikane: Nyborgs borgmester hasteindkalder alle partier til møde