Byråd får færre medlemmer


Byråd får færre medlemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange byråd skærer antallet af medlemmer ned. Landsbyerne frygter, at det er nærdemokratiets død, og en valgforsker forudser at de små partier får det svært

Der bliver færre byrådspolitikere efter kommunalvalget næste år.

Mindst fem byråd har allerede skåret ned på antallet af politikere, og yderligere seks har beslutningen på vej. Det viser en rundringning til udvalgte kommuner, som Ritzau har foretaget.

Det sker blandt andet for at spare penge, og gøre byrådene mere effektive.

Det seneste eksempel er fra Struer, hvor byrådet onsdag valgte at fjerne fire pladser fra byrådssalen, så der fra næste år kun skal vælges 21 lokalpolitikere.

- Det giver et større engagement og en større ansvarsfølelse hos politikerne, når vi laver byrådet mindre og samtidig også skærer på vores udvalg.

- Og vi kan sagtens løse vores demokratiske opgave alligevel, siger Martin Merrild (V), borgmester i Struer.

Men mindre byråd går ud over demokratiet og rammer udkantsområderne, siger både en valgforsker og foreningen Landsbyerne i Danmark.

- Konkurrencen bliver hårdere og yderområdernes politikere kan blive klemt ved næste valg, fordi de får færrest stemmer. De kendte politikere og de store partier skal nok komme ind, men det koster flere stemmer at blive valgt ind og derfor får lokallisterne det også svært, vurderer Kasper Møller Hansen, der er valgforsker ved Københavns Universitet.

Abild: Forkert vej at gå

Formanden for Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild, kalder mindre byråd for "den helt forkerte vej at gå".

- Vi vil se færre almindelige mennesker stille op, fordi det ikke er besværet værd, når det kun er de kendte politikere, der kan blive valgt. På sigt vil politikerne være isolerede fra samfundet, og hvis udviklingen fortsætter vil nærdemokratiet dø ud, frygter han.

Den bekymring deler Struers borgmester, Martin Merrild, slet ikke. Han siger, at der i den tidligere Struer Kommune kun var 19 byrådspolitikere og her var der ingen problemer med at få en bred repræsentation eller at få lokallister og små partier repræsenteret.

Nordfyn: God idé

- Og det er min klare forventning, at vi nu bliver mere effektive, siger han.

I Nordfyns Kommune vil borgmester Bent Dyssemark (S) også gerne have færre lokalpolitikere i byrådet, men har svært ved at få flertal for det.

- Jeg tror på, at vi stadig vil kunne repræsentere hele kommunen. Og det kan samtidig give os en million kroner mere i kommunekassen, hvis vi fjerner seks pladser, siger han.

Men hverken det økonomiske argument eller, at byrådet bliver mere effektivt, vil valgforsker Kasper Møller Hansen anerkende.

- Selvom kommunernes økonomi måske er presset, er der meget få penge at hente på det her, og det er i hvert fald et dumt sted at spare.

- Og hvis byrådene virkelig skærer ned for at blive mere effektive, skulle de gå hele vejen og gå ned til 15 medlemmer, siger han og tror, at begrundelsen kan ligge et helt andet sted.

- De store partier skal passe på, at der ikke bare går taktik i det, og at de her nedskæringer i virkeligheden bliver foretaget for at lukke munden på råbehovederne fra de små partier, der oftest sidder på ydermandaterne, siger Kasper Møller Hansen. (ritzau)

Byråd får færre medlemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce