Tidligere forstander på Kastaniely afviser at have givet sig selv 900.000 kroner for meget i løn. En meget tragisk sag, siger udvalgsformand

Der findes to meget forskellige udlægninger af virkeligheden i sagen om en forhenværende forstander på det sociale bosted Kastaniely i Faaborg.

Region Syddanmarks udlægning:

Forstanderen havde i 2012 totalt mistet grebet om Kastanielys økonomi og oparbejdede på få år et underskud på i alt 18 millioner kroner uden at være i stand til at vende udviklingen. I samme periode berigede forstanderen sig på Region Syddanmarks regning og gav sig selv - stik imod reglerne - ekstratillæg til en samlet værdi af 900.000 kroner henover et fireårigt forløb. Oven i købet brugte forstanderen regionens penge på at købe varer til sit eget private forbrug.

Uden navn

Fyens Stiftstidende fraviger i dag avisens normale retningslinjer om ikke at bruge anonyme kilder.

Vi undlader at bringe navn og billede af forstanderen, fordi det ikke er afgørende forudsætninger for at kunne fortælle om sagen, og fordi avisen ønsker at tage hensyn til forstanderen, som befinder sig i en personligt svær situation.

Vi vælger dog at bringe navnet på institutionen da en anonymisering vil kunne mistænkeliggøre personer, som arbejder indenfor samme fagområde.

Forstanderens udlægning:

Forstanderen gjorde alt, hvad hun kunne for at redde Kastanielys økonomi, der var ramt af faldende indtægter, fordi kommunerne i vigende grad købte pladser til socialt udsatte unge på institutionen.

Forstanderen gav aldrig sig selv ekstra tillæg, men indtastede blot sine overarbejdstimer i lønsystemet. Det var regionen og ikke forstanderen, der styrede lønnen. Forstanderen købte rigtig nok varer til sig selv på regionens regning, men det var for at få dækket de private omkostninger hun havde haft i forbindelse med udbetaling af kontante lommepenge til Kastanielys beboere.

For syg til retten

Den 7. december 2015 valgte Retten i Svendborg at følge regionens udlægning baseret på omfattende dokumentation og dømte den forhenværende forstander for det nu lukkede Kastaniely til at betale 1.250.910 kroner tilbage til regionen - samt dække sagens omkostninger på knap 62.000 kroner.

Dommen blev afsagt uden, at de seks planlagte retsmøder i januar og februar blev afholdt, fordi forstanderen ifølge egen forklaring var for syg til at møde op.

- Jeg kan ikke sidde i en retssal. Jeg er simpelthen for syg, og min læge direkte frarådede mig at møde op, fortæller forstanderen i dag.

- Jeg har fået en depression og diagnosen posttraumatisk stresssyndrom af det her forløb og har angstanfald i en grad, at der er dage, hvor jeg ikke engang kan gå ud til min postkasse. Jeg kommer aldrig til at få et rigtigt arbejde igen, siger hun.

Ifølge Region Syddanmark lykkedes det henover en fireårig periode frem til januar 2012 den tidligere forstander at indtaste ekstra ydelser direkte i lønsystemet, så hun i perioden sikrede sig knap en million kroner mere i lønposen, end hun var berettiget til.

- Knoklet som en gal

Men forstanderen afviser blankt regionens påstand, selv om Retten i Svendborg har givet regionen medhold.

- Jeg har knoklet som en gal - op til 4000 timer om året - for at få Kastaniely til at fungere, og jeg aldrig taget af kassen eller tilranet mig ekstra løn, men har kun fået den løn, som regionen har udbetalt. Jeg er et ordentligt menneske, siger hun.

I efteråret blev forstanderen tilkendt erstatning og godtgørelse for den depression, som sagen har udløst. En tilstand, som Ankestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget takserer til 75 procent tabt arbejdsevne.

Her forklarer hun, hvad der udløste depressionen:

- I januar 2012 blev jeg fritaget for tjeneste. Jeg sad til et møde med regionens socialdirektør og fortalte ham, at jeg ikke anede mine levende råd om, hvordan jeg skulle redde Kastaniely, fortæller hun.

På det tidspunkt havde Kastaniely akkumuleret et underskud på 18 millioner kroner i løbet af få år.

På mødet hev socialdirektøren to kuverter op ad sin taske, husker forstanderen.

- En til mig og en til min stedfortræder med meldingen om en øjeblikkelig fritstillelse. "Vi ved godt, at du ikke aner dine levende råd", sagde han. Du er følelsesmæssigt alt for involveret i Kastaniely og tænker ikke længere klart. Derfor fritstiller vi dig, sagde socialdirektøren.

- Kort tid efter blev jeg kontaktet af en journalist, der bad mig om at forholde mig til, at regionen nu ville politi­anmelde mig. Der gik der et eller andet i stykker inden i, fortæller hun.

- Dybt tragisk

Den omtalte socialdirektør hedder Jens Jørgen Bøvling. Han er ikke længere ansat i regionen, men Fyens Stiftstidende har bedt formanden for regionens socialudvalg Thies Mathiesen (DF) om at forholde sig til forløbet.

- Det er en dybt tragisk sag, og det har ikke været med vores gode vilje, at det skulle gå, som det gik, siger udvalgsformanden.

I januar 2014 droppede Fyns Politi sigtelsen mod den forhenværende forstander.

- Hvorfor fastholdt I at køre sagen videre som et civilt søgsmål, når nu politiet ikke mente, der var en straffesag?

- Vi er forpligtet til at følge reglerne og sikre, at vi får skattekroner tilbage, som uretmæssigt er blevet taget fra os, siger Thies Mathiesen.

Region Syddanmark har nu overdraget opkrævningen af de 1,25 millioner kroner til SKAT.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
2
- Der gælder de samme spilleregler for alle

- Der gælder de samme spilleregler for alle

1
Forstander må betale - direktør gik fri

Forstander må betale - direktør gik fri

Uden navn