Borgmestre til Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Seks milliarder bliver fordelt forkert

Venstreborgmester Søren Steen Andersen fra Assens Kommune er en af dem, der beder om ændring af den udligningsordning, der fordeler penge mellem landets kommuner. Foto: Kim Rune

Borgmestre til Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Seks milliarder bliver fordelt forkert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Otte ud af 10 fynske kommuner har underskrevet et brev til indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). De vil have mere lighed mellem de forskellige kommuner.

Otte ud af 10 fynske kommuner står som afsender på et brev adresseret til indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Brevet begynder således:

"Ændring i det kommunale udligningssystem.

Kære Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Vi er mange kommuner, som ser frem til de politiske forhandlinger på baggrund af Finansieringsudvalgets anbefalinger om ændring af udligningssystemet. Der er meget at tage fat på.

Kommunernes vilkår har ændret sig siden 2007. Udligningen er baseret på upræcise og forkert opgjorte udgiftsbehov. Og herved bidrager udligningen til meget forskellige økonomiske vilkår i kommunerne."

Kort fortalt handler brevet om, at man som borger skal kunne forvente et nogenlunde ens serviceniveau, uanset hvor man bor henne i landet, forklarer borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V).

De fynske kommuner, som har underskrevet brevet, er ud over Assens Kommune, Middelfart, Nordfyn, Kerteminde, Nyborg, Faaborg-Midtfyn, Svendborg og Langeland Kommune. På landsplan er det 42 kommuner i alt, som har underskrevet brevet.

- Det er rigtig teknisk, men hvis vi virkelig går ind og dyrker det her, så ser vi en del skævheder i de forskellige kommuner. Og vi har jo at gøre med borgernes penge, så det er vigtigt, siger Søren Steen Andersen.

Han forklarer, at kommunerne gerne vil have en udligningsreform i en eller anden størrelsesorden.

- Der skal være en mere rimelig udligning i Danmark. Man skal kunne forvente en nogenlunde ens service, uanset hvor man bor i landet. Om det gælder børnepasning eller de ældre, som skal på plejehjem.

I brevet står der, at de nuværende fejl fordeler over seks milliarder til de forkerte kommunekasser og rammer 61 kommuner både i provinsen og i hovedstadsområdet.

- Vi håber på, at vores grundige og faktuelle oplysninger har en effekt, så fejlene bliver rettet. Vi lever i en dynamisk verden, hvor tingene ændrer og flytter sig. Og udligningssystemet skal følge med, siger borgmesteren.

Fakta
I brevet har de 42 kommuner beskrevet fire centrale systemfejl, som, de håber, bliver ændret.Første: Der tages ikke fuldt hensyn til forskelle i borgernes aldersfordeling.

Anden: Der er borgere med sociale problemer, der ikke tæller med i udligningen.

Tredje: Hvis en kommune har haft råd til at bruge mange penge, for eksempel på grund af tidligere udligningsfejl, ser det ud som om, den har et stort behov. Det giver en kunstig høj udligning.

Fjerde: Udgifter til udlændinge udlignes tredobbelt.

Borgmestre til Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Seks milliarder bliver fordelt forkert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce