Borgmestre føler sig kuppet


Borgmestre føler sig kuppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SAMMENLÆGNING: Opbakning til fynsk-sydjysk stor-region begynder at smuldre

En fællesudtalelse, der anbefaler en fynsk-sydjysk stor-region har spoleret harmonien blandt de fynske borgmestre.

En stribe borgmestre føler sig taget på sengen af formanden og næstformanden i deres fælles forum - den fynske kommuneforening.

De utilfredse borgmestre er ikke enig i, at en stor "Region Syd" er det bedste for Fyn, og de lægger nu afstand til en udtalelse, som de blev taget til indtægt for på et møde i kommuneforeningen 21. januar i Vissenbjerg.

Her bekendtgjorde formanden, borgmester i Tommerup, Finn Brunse (S), og næstformanden, Erling Bonnesen (V), Broby, at 29 ud af 32 borgmestre stod bag ønsket om en region, bestående af Fyns, Ribe, Sønderjyllands og Vejle Amter.

Men ud over de tre borgmestre, som lagde afstand til udtalelsen allerede på mødet, er der nu flere, som falder fra.

Lederskab er i orden

Kaj Refslund (V), Ørbæk, vil ikke tilslutte sig udtalelsen, der fremhæver, at en fynsk-jysk region bedst kan sikre erhvervsudviklingen og sygehusdriften.

- Vi kan sagtens samarbejde over Lillebælt uden en stor-region, og vi bør anerkende, at Fyns Amts nuværende lederskab er i orden. For eksempel skal amtet krediteres for, at Sydfyn har fået det bedre, siger Kaj Refslund.

Jørgen Nielsen (V), Tranekær, erkender i dag, at han burde have sagt fra, da udtalelsen blev lagt på bordet, kort før mødet skulle slutte.

- De indvendinger, der var, blev verfet væk, og det lå i luften, at man ville blive upopulær, hvis man forsøgte at ændre i teksten. Vi har fået Fyns Amt til at sætte fokus på øerne, og jeg kan frygte, at vi bliver glemt i en stor-region. Men da udtalelsen også anbefaler, at der ikke røres ved Langeland og Ærø, så accepterede jeg den, siger Jørgen Nielsen.

Karsten Landro (K), Marstal, er enig med Jørgen Nielsen. Landro erkender, at det var afsnittet om særstatus til de to øer, der fik ham til at sluge kamelen.

- For Ærø vil det være en fordel, at Fyns Amt bevares som Region Fyn, siger Karsten Landro.

Borgmester i Ærøskøbing, Jørgen Otto Jørgensen (S), siger, at han foretrækker en selvstændig Region Fyn, men at han kan leve med fællesudtalelsen, fordi den varetager Ærøs interesser.

Ingen problemer

Erling Bonnesen ser ingen problemer i, at enigheden i kommuneforeningen nu for alvor smuldrer.

- Jeg ved, at enkelte borgmestre har været i tvivl, men da var det smartere, hvis de havde sagt fra på mødet. At de gør det nu, har jeg dog ingen problemer med, for det ændrer ikke ved, at der er bredt flertal for Region Syd, siger Erling Bonnesen.

De tre borgmestre, der vendte tommeltotten nedad fra begyndelsen, var Lene Due (S), Vissenbjerg, Lars Kr. Pedersen (V), Aarup og Hans Jørgensen (S), Årslev.

- Vi kan ikke sikre opmærksomheden til yderområderne i en stor-region. Særlig Sydfyn vil drukne. Fyn vil få mere ud af et samarbejde, siger Hans Jørgensen.

- Det er for tidligt at lægge sig fast på regionsstørrelsen. Vi er i en fase i processen, hvor vi skal lytte til borgerne. Og hvad angår udtalelsen i Vissenbjerg, så blev den præsenteret så hurtigt, at man ikke fik tid til at tænke sig om, siger Lars Kr. Pedersen.

Borgmestre føler sig kuppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce