Hvis staten ikke giver kommunerne flere penge til flygtninge, er den borgernære velfærd i fare for at blive beskåret, fastslår borgmestre

Flere fynske kommuner er nu så presset af et stigende antal flygtninge, at borgmestrene for første gang taler om, at det kan blive nødvendigt at skære i børnepasning, ældrepleje eller anden kernevelfærd, hvis staten ikke dækker udgifterne.

- Jeg vil nødig male fanden på væggen, men staten bliver nødt til at lade penge følge med, når de beder os om at tage mod et stigende antal flygtninge. Ellers risikerer vi at måtte skære på den borgernære velfærd, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Christian Thygesen (V).

Kommunen har beregnet, at den i 2015 manglede godt to millioner kroner for at få dækket udgifterne fra staten. I år bliver minusset på mindst 15 millioner kroner, og det er endda beregnet, før kommunen for få uger siden fik øget flygtningekvoten fra 194 til 256 flygtninge.

Behov for flere statspenge

I Nyborg Kommune er borgmester Kenneth Muhs (V) også bekymret.

- Vi har blandt andet måttet øge antallet af modtageklasser fra to til otte, fordi der med flygtningene også følger familiesammenføring. Indtil nu har vi kunnet få det til at hænge sammen med de penge, vi har fået fra staten. Men der er behov for nye statspenge, hvis vi skal undgå at skære i kernevelfærden, siger Kenneth Muhs.

Christian Thygesen understreger, at det er vigtigt, at flygtningene behandles på en anstændig måde.

- Og mange borgere har taget et ansvar for integrationen. Derfor håber jeg inderligt, at staten lever op til at kompensere for kommunernes udgifter, så vi ikke risikerer øget fremmedhad, hvis alternativet er nedskæringer på den borgernære velfærd, siger borgmesteren.

I dag mødes landets borgmestre til Kommunernes Landsforenings kommunaløkonomiske topmøde i Aalborg, hvor også finansminiser Claus Hjort (V) deltager. Flygtningeudgifterne er et af de store temaer på topmødet.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.

  • Løvkvist_Kasper_(2015)_002

    Af:

    Kasper er journalist på avisen Danmark, hvor han primært skriver features og større interviews. Tidligere har han været politisk reporter på avisens samfundsredaktion, været nyhedsredaktør og redaktør på gratisaviserne Xtra og 24timer/Fyn. I 2013 modtog han sammen med kollega Rune H. Blichfeldt Spadestiksprisen for en serie med undersøgende journalistik om rumænsk arbejdskraft i Danmark. Kasper er født i 1972, bor i Nyborg og har to børn. Han er ikke og har aldrig været medlem af noget politisk parti.

Mere om emnet

Se alle
3
Mere end fordoblet: Elever strømmer til modtageklasser på Nordfyn

Mere end fordoblet: Elever strømmer til modtageklasser på Nordfyn

Økonomer: Flygtninge vil koste mange ekstra milliarder

37
Claus Hjort: - Jeg er træt af kommunernes jammer

Claus Hjort: - Jeg er træt af kommunernes jammer