Konflikten mellem regeringspartiet Venstre og støttepartiet De Konservative skaber usikkerhed i det konservative fynske bagland, hvor opbakningen til partiformand Søren Pape Poulsens hårde kurs ikke er lige stærk alle steder.

De Konservative og partiformand Søren Pape Poulsens hårde kurs over for miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er mere slingrende blandt de konservative byrådsmedlemmer på Fyn.

Offentligheden afventer stadig Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussens reaktion på det mistillidsvotum, som Søren Pape Poulsen stillede til Eva Kjer Hansen tirsdag, fordi man tvivler på miljøregnskabet i regeringens landbrugspakke.

Imens har de konservative byrødder på Fyn svært ved at finde fælles fodslag om konflikten og vejen ud af den.

- Man bør se på, at man har mange vigtigere ting at arbejde sammen om. Man skal ikke lade sådan noget her ødelægge det samarbejde.

Franz Rohde, 1. viceborgmester i Nordfyns Kommune, forstår godt, at partiet har reageret over for ministerens håndtering, men mener også, at det aldrig burde være kommet så langt.

- Når man er i et samarbejde, burde sådan noget her ikke kunne opstå. Jeg vil ikke give nogen bestemt skylden, men jeg kan ikke forstå, at partilederne har ladet det komme så vidt. Det er ikke smart, siger han.

Han håber stadig, at der bliver fundet en fredelig løsning uden at ville forholde sig til, hvem der skal give sig.

Skulle det i sidste ende komme til en afstemning om tillid til Eva Kjer Hansen, mener Franz Rohde, at det vil udstille manglen på kontrol yderligere.

- Man bør se på, at man har mange vigtigere ting at arbejde sammen om. Man skal ikke lade sådan noget her ødelægge det samarbejde, siger han, men forsikrer om, at han bakker sin partiformand op.

- Må forlade ministerposten

På den anden side har Konservatives gruppeformand i Middelfart Byråd, Morten Weiss-Pedersen, fuld forståelse for partiformandens reaktion.

- Søren Pape har min fulde støtte. Det er en klar konservativ værdi at have en generationspagt, hvor vi efterlader et miljø og en natur, som vi kan være bekendt. Vi skal gerne være en klar borgerlig stemme, der siger, at vi ikke bare kan grise med gødning og forurening. Så når syv ud af syv eksperter på et samråd melder ud, at der ikke er hold i beregningerne, er det en meget alvorlig sag for ministeren, siger Morten Weiss-Pedersen.

Han mener ikke, at der er nogen vej udenom, at Eva Kjer Hansen nu må forlade ministerposten.

- Venstre kæmper jo endnu mere med vælgerstøtten, end vi selv gør. Så jeg har ikke fantasien til at forestille mig, at statsministeren vil tage et valg nu og risikere at skulle aflevere nøglerne til Statsministeriet til Mette Frederiksen. Lige nu handler det om, hvem der blinker først. Og det bliver forhåbentlig Lars Løkke Rasmussen, siger Morten Weiss-Pedersen.

Bendt er tavs

Fyens.dk har også forsøgt at få en kommentar fra tidligere partiformand for De Konservative Bendt Bendtsen, men han meddeler via mail, at han ingen kommentarer har til situationen.

  • Byline billeder

    Af:

    Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.

Mere om emnet

Se alle
Løkke bryder tavshed: Indkalder til pressemøde klokken 13.30

Løkke bryder tavshed: Indkalder til pressemøde klokken 13.30

8
Mercado: - Vi er klar over, at det kommer til at koste

Mercado: - Vi er klar over, at det kommer til at koste

3
V-borgmestre: Ryster på hovedet over Konservative

V-borgmestre: Ryster på hovedet over Konservative