Boligselskaber skeptiske over for nedrivninger: - Kommer ikke til at ske i Vollsmose

Egeparken er et af de almennyttige boligområder i Vollsmose, som har ry for at huse parallelsamfund. Foto: Michael Bager

Boligselskaber skeptiske over for nedrivninger: - Kommer ikke til at ske i Vollsmose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Statsministeren skød nytåret ind med en forvisning om, at de såkaldte ghettoer skulle afvikles, og bygningerne rives ned.
  • Nedrivninger vil dog ikke løse problemerne, lyder det fra Vollsmoses almene boligselskaber, der i stedet beder om, at man giver de nuværende indsatser tid til at virke.

- Det er penge lige ud af vinduet.

Så kontant er meldingen fra formanden for Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB), Erling Nielsen, efter at statsministeren i sin nytårstale varslede nedrivninger i landets såkaldte ghettoer - og i den forbindelse sendte en personlig hilsen til Odense-bydelen Vollsmose.

- Det løser ingenting at rive boligerne ned. Det er gode, sunde boliger, som er blevet renoveret løbende, og der er ingen, der står tomme - tværtimod er der venteliste for at komme til. Man skulle hellere bruge ressourcerne på at sætte ind over for de familier, der giver området et dårligt ry, siger Erling Nielsen, der som formand for FAB råder over flere afdelinger i Vollsmose, blandt andet det udsatte boligområde Birkeparken.

Også Civica, der ejer de almennyttige boliger i Bøgeparken og Egeparken, er skeptiske over for statsministerens budskab. Direktør Jens Pilholm advarer således mod, at nedrivningerne bliver et "populistisk værktøj".

- Inden vi dirigerer bulldozerne afsted, så lad os sætte os ned og snakke det igennem. Der er tale om komplekse problemer, som ikke bare kan bygges væk, siger han.

Nedrivninger i Vollsmose
Vollsmose har længe været i mediernes og politikernes søgelys, fordi der er en række udsatte boligområder, hvor man har problemer med arbejdsløshed, kriminalitet, lavt uddannelsesniveau og dårlig integration i det danske samfund. Problemerne har deres rod i de almennyttige boligblokke langs Vollsmose Allé: Bøgeparken, Birkeparken og Egeparken.I sin nytårstale italesatte statsministeren problemerne i Vollsmose - og i landets såkaldte ghettoer generelt. Han præsenterede en intention om at bryde med "årtiers fejlslagne politik" og "rive bygningerne ned". Dette får opbakning fra blandt andre den fynske Venstre-minister Lars Christian Lilleholt, der håber, at man i regeringens kommende ghettoudspil kan vedtage nedrivninger i Vollsmose.

Omfanget af disse nedrivninger er dog stadig uvist. Ifølge Landsbyggefonden, der råder over midlerne til denne slags projekter, så koster det i omegnen 700 millioner at rive én almen bolig ned, fordi man først skal betale gælden af. Så hvis man eksempelvis bestemmer at nedrive alle boligblokkene langs Vollsmose Allé, så vil det løbe op i milliardklassen, hvilket vil dræne fondens bevilling til nedrivninger for hele landet.

De almennyttige boligselskaber selv - der ejer bygningerne og i sidste ende bestemmer, hvad der kommer til at ske - er skeptiske over for regerings intentioner.

Beboerdemokrati

Udover at være en utilstrækkelig løsning på bydelens problemer, så er det også praktisk umuligt at rive betonblokkene i Vollsmose ned. I hvert fald som tingene er nu. Det mener boligselskaberne, som lægger vægt på, at mulighederne for genhusning er stort set ikke-eksisterende.

- Vi har et pres på almene boliger i Odense som aldrig før. Vores ventelister har aldrig været så lange som nu. Så jeg må stilfærdigt spørge politikerne: Hvor skal vi flytte beboerne hen, hvis vi river boligblokkene ned? Vi kan i hvert fald ikke tage dem, hvis de skal blive i kommunen, siger Jens Pilholm.

Dertil risikerer man at komme i karambolage med lovgivningen, for ifølge almenboligloven skal beboerne høres først. Og de vil de næppe gå med til, at man river deres boliger ned, siger Erling Nielsen fra FAB.

- Der er noget, der hedder beboerdemokrati, og det har vi ikke tænkt os underkende. Så politikerne skal i så fald til at lave loven om, hvis det her skal gennemføres. Det ved jeg ikke, om de har tænkt sig.

Se tiden an

Statsministerens nytårstale har ellers mødt opbakning i Venstres egne rækker. Blandt andet fra den fynske energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, der lægger op til, at der skal vedtages nedrivninger allerede i 2018. Men det er urealistisk, siger Erling Nielsen og fremhæver, at der allerede er tiltag i gang i Vollsmose, som man bør give tid til at virke.

- Vi er ved at lave ny infrastruktur, som skal åbne området op. Og vi har den boligsociale helhedsplan, der løber indtil 2020 med en masse forskellige indsatser. Lad da de her ting falde i hak, før man begynder på noget nyt.

Samme holdning er at finde hos Civica. Her er man dog åben for dialog og vil ikke afvise nedrivninger på forhånd.

- Men de kan ikke stå alene, siger Jens Pilholm.

Mere kategorisk lyder svaret fra FAB.

- Det kommer ikke til at ske i Vollsmose, siger Erling Nielsen.

Boligselskaber skeptiske over for nedrivninger: - Kommer ikke til at ske i Vollsmose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce