Børnecancerfonden deler Rynkeby-millioner ud: Ny forskning skal bekæmpe hjernesvulster hos børn

Syvårige Cecilie Arnspang Pedersen blev diagnosticeret med en samling hjernesvulster, da hun var et år. Hun har i to omgange været igennem kemobehandlinger, hvor den sidste har været både bedre og givet meget færre bivirkninger. Her sidder hun med sin mor Sidsel Arnspang Pedersen. Foto: Vibeke Volder

Børnecancerfonden deler Rynkeby-millioner ud: Ny forskning skal bekæmpe hjernesvulster hos børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnecancerfonden giver 12 millioner kroner til en ny forskningsenhed, der over de kommende år skal forbedre behandlingen af hjernesvulster hos børn. - Vi kan komme ekstremt langt, siger professor Kjeld Schmiegelow.

Mens behandlingen af den hyppigste kræftdiagnose hos børn, leukæmi, er blevet markant løftet igennem de seneste 10 år, har det trods visse forbedringer været mere statisk med behandlingen af den næsthyppigste kræftdiagnose og de omkring 45 børn under 18 år, der hvert år bliver ramt af svulster i hjernen.

Allerede inden for de næste par år håber forskerne i en ny forskningsenhed dog på at skabe nye fremskridt, der kan gøre lægerne bedre til at opdage og behandle hjernesvulster hos børnene.

Det sker i et nyt forskningsprogram, der med 12 millioner kroner i bagagen skal samle nogle af Danmarks førende eksperter på området.

Én af dem er professor Kjeld Schmiegelow fra Rigshospitalet, der bliver leder af programmet. Han går ind til det med store forventninger.

- Jeg tror, at vi kan komme ekstremt langt. Det bygger jeg blandt andet på, at vi har gjort så store fremskridt inden for andre former for kræft hos børn, så mindst 85 procent af børnene overlever. Der er rigtigt mange sygdomme, hvor vi har vist, at vi med en målrettet forskningsindsats kan løfte områderne fagligt. Det tror jeg også på, at vi kan gøre i forhold til hjernetumorer hos børn, siger Kjeld Schmiegelow.

Han erkender dog samtidig, at hjernen er kroppens mest komplekse og sårbare organ:

- Der er myriader af ting omkring hjernen, som vi stadigvæk ikke har styr på. Og der vil formentligt gå meget lang tid, før vi vil kunne sige, at vi er begyndt at have et overblik over det. Men vi ved i hvert fald, at hjernen er vores allermest skrøbelige organ. Hvis en patient har en svulst i armen, kan du i sidste instans skære armen væk. Du kan skære halvdelen af leveren af et barn, og den vil vokse ud igen. Hvis du fjerner en nyre, så er der én mere. Vi kan ikke gøre særligt meget med hjernen, fordi den er så kritisk et organ for os.

Hjernesvulster hos børn
Svulster i hjerne og rygmarv er den næsthyppigste kræftform hos børn og den, der koster flest liv hos børn. Ikke alle svulster bliver klassificeret som kræft.Fire ud af fem børn med en hjernesvulst i Danmark er stadig i live fem år efter, diagnosen er blevet stillet.

Hjernesvulster giver ofte senfølger. Større neurologiske skader efter operation eller strålebehandling er skyld i de alvorligste senfølger som eksempelvis indlæringsvanskeligheder, motoriske problemer, syns- og høreproblemer og mentale handicap.

Kilde: Børnecancerfonden

Cykelpenge fra Team Rynkeby

Det er Børnecancerfonden, der står bag uddelingen af de 12 millioner kroner. De mange penge stammer dog fra Team Rynkebys rekordår i 2016, som direktør i Team Rynkeby Fonden med glæde deler ud af.

- Vi er meget stolte af at medvirke til etableringen af de nye konsortium. Det er en stor glæde at kunne være med til at gøre en forskel for børn med hjernetumorer på samme måde som Børnecancerfondens målrettede investeringer i akut leukæmi har gjort det de sidste 10-15 år, siger Carl Erik Dalbøge.

Den nye forskningsenhed har fået navnet 5C og kommer - udover professor Kjeld Schmiegelow - til at bestå af henholdsvis syv og fem forskere fra Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

Børnecancerfonden deler Rynkeby-millioner ud: Ny forskning skal bekæmpe hjernesvulster hos børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce