Børnecancerfonden giver 12 millioner kroner til en ny forskningsenhed, der over de kommende år skal forbedre behandlingen af hjernesvulster hos børn. - Vi kan komme ekstremt langt, siger professor Kjeld Schmiegelow.

Mens behandlingen af den hyppigste kræftdiagnose hos børn, leukæmi, er blevet markant løftet igennem de seneste 10 år, har det trods visse forbedringer været mere statisk med behandlingen af den næsthyppigste kræftdiagnose og de omkring 45 børn under 18 år, der hvert år bliver ramt af svulster i hjernen.

Allerede inden for de næste par år håber forskerne i en ny forskningsenhed dog på at skabe nye fremskridt, der kan gøre lægerne bedre til at opdage og behandle hjernesvulster hos børnene.

Hjernesvulster hos børn

Svulster i hjerne og rygmarv er den næsthyppigste kræftform hos børn og den, der koster flest liv hos børn. Ikke alle svulster bliver klassificeret som kræft.Fire ud af fem børn med en hjernesvulst i Danmark er stadig i live fem år efter, diagnosen er blevet stillet.

Hjernesvulster giver ofte senfølger. Større neurologiske skader efter operation eller strålebehandling er skyld i de alvorligste senfølger som eksempelvis indlæringsvanskeligheder, motoriske problemer, syns- og høreproblemer og mentale handicap.

Kilde: Børnecancerfonden

Det sker i et nyt forskningsprogram, der med 12 millioner kroner i bagagen skal samle nogle af Danmarks førende eksperter på området.

Én af dem er professor Kjeld Schmiegelow fra Rigshospitalet, der bliver leder af programmet. Han går ind til det med store forventninger.

- Jeg tror, at vi kan komme ekstremt langt. Det bygger jeg blandt andet på, at vi har gjort så store fremskridt inden for andre former for kræft hos børn, så mindst 85 procent af børnene overlever. Der er rigtigt mange sygdomme, hvor vi har vist, at vi med en målrettet forskningsindsats kan løfte områderne fagligt. Det tror jeg også på, at vi kan gøre i forhold til hjernetumorer hos børn, siger Kjeld Schmiegelow.

Han erkender dog samtidig, at hjernen er kroppens mest komplekse og sårbare organ:

- Der er myriader af ting omkring hjernen, som vi stadigvæk ikke har styr på. Og der vil formentligt gå meget lang tid, før vi vil kunne sige, at vi er begyndt at have et overblik over det. Men vi ved i hvert fald, at hjernen er vores allermest skrøbelige organ. Hvis en patient har en svulst i armen, kan du i sidste instans skære armen væk. Du kan skære halvdelen af leveren af et barn, og den vil vokse ud igen. Hvis du fjerner en nyre, så er der én mere. Vi kan ikke gøre særligt meget med hjernen, fordi den er så kritisk et organ for os.

Cykelpenge fra Team Rynkeby

Det er Børnecancerfonden, der står bag uddelingen af de 12 millioner kroner. De mange penge stammer dog fra Team Rynkebys rekordår i 2016, som direktør i Team Rynkeby Fonden med glæde deler ud af.

- Vi er meget stolte af at medvirke til etableringen af de nye konsortium. Det er en stor glæde at kunne være med til at gøre en forskel for børn med hjernetumorer på samme måde som Børnecancerfondens målrettede investeringer i akut leukæmi har gjort det de sidste 10-15 år, siger Carl Erik Dalbøge.

Den nye forskningsenhed har fået navnet 5C og kommer - udover professor Kjeld Schmiegelow - til at bestå af henholdsvis syv og fem forskere fra Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
Hjernesvulster rammer 45 børn hvert år: Forskning har givet Cecilie chancen for et normalt liv

Hjernesvulster rammer 45 børn hvert år: Forskning har givet Cecilie chancen for et normalt liv

Professor leder ny forskning: Der er sket meget lidt for børn med hjernesvulster

Professor leder ny forskning: Der er sket meget lidt for børn med hjernesvulster