Børn skal hverve reklamekunder


Børn skal hverve reklamekunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SMS-REKLAME: Omstridt firma på vej til Danmark

Et norsk reklamefirma, der tilbyder mobilejere penge for at modtage reklamer per sms, er ved at etablere sig i Danmark.

Brugerne får en krone for hver reklame de modtager - højst fire i døgnet. Desuden får man 25 øre per reklame der løber ind hos dem, man har "hvervet".

Forbrugerrådet tager afstand fra firmaet smart-sms- metoder.

- Generelt er det en smart forretningsfidus for de erhvervsdrivende - en metode til at undgå spam-forbud. Problemet er, at venner skal hverve venner. At børn skal rekruttere kunder til erhvervslivet, siger jurist i Forbrugerrådet, Anette Høyrup.

Hun påpeger, at børn kan blive lokket eller føle sig presset af deres venner og i øvrigt ikke på samme måde vil gøre sig overvejelser for og imod.

- Salg skal foregå direkte. Det her er en uskik. Mildt sagt, siger Anette Høyrup.

- Det er ikke i strid med lovgivningen, så længe forbrugerne samtykker. Men det er i strid med forbrugerombudsmandens retningslinjer, siger hun.

Metoden har længe affødt debat i Norge, hvor tæt på 100.000 brugere har tilmeldt sig. Det norske Forbrukerombudet har været involveret siden august.

Gratis prøveperiode

Blandt andet fordi firmaet pludselig indførte en prøveperiode, hvor deltagerne modtog reklamer uden at få løn. Firmaet lovede i den forbindelse at de "kun" ville sende 100 ubetalte reklamer.

Desuden var der også kritik af det faktum, at firmaet henvender sig til børn.

- Vi har dels krævet, at firmaet stoppede med at love en fortjeneste på op til 200.000 kroner om året. Fordi de penge kun tjenes, hvis man får andre til at deltage. Dels har vi krævet, at 13-15-årige skal have samtykke fra deres forældre. Begge dele har virksomheden rettet sig efter, siger Frode Elton Haug fra Forbrukerombudet.

Han er dog ikke helt færdig med sagen.

- Vi har også påpeget at det er i strid med markedsføringsloven at sende mails og sms'er der opfordrer til at melde sig på et medfølgende link. Men til det har de svaret, at de kun stopper, hvis det viser sig at være direkte ulovligt, siger han.

Cirka 3500 danskere sagt ja til at modtage reklamer og penge, og de venter nu på, at de første reklamer skal bippe ind på mobilen.

Firmaet begyndte i Norge i august. I december begyndte de første betalte reklamer at dukke op på mobiltelefonerne, fra blandt andre flyselskabet Norwegian Air.
Smart-sms
Man modtager højst to til fire reklamer om dagen. For hver reklame får man en krone. For hver reklame næste led modtager får man 25 øre, og det fortsætter i tre led.

Modtagerne får et elektronisk stamtræ, hvor de kan se, hvor mange de har hvervet. Og hvor mange næste led har hvervet.

Børn skal hverve reklamekunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce