Kvinder taler dobbelt så meget som mænd, og derfor lærer børn ordet far, før de lærer at sige mor.
Hvis den lille derhjemme kan sige far, før ordet mor er kommet over læberne, bør mor måske lige overveje at skrue ned for talestrømmen. Børn lærer at tale, når mor og far snakker sammen og til barnet. Og hvis mor dominerer i samtalen, er mor nok ikke det ord barnet lærer først.

- Vi har tidligere lavet forsøg, hvor vi har optaget forældre sammen med deres børn over en længere periode. Da vi lavede en analyse af det fandt vi ud af, at kvinderne talte dobbelt så meget som mændene. Hvis det gælder generelt, har børnene større chance for at høre ordet far end mor, fortæller Dorthe Bleses, der er leder af Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet.

Nemmere at sige far

Forskerne ved Center for Børnesprog har lavet undersøgelser blandt 6.112 børn i alderen otte til 36 måneder. Her har de spurgt forældrene, hvilket ord deres barn først sagde, og far topper mor på langt de fleste lister.

En anden forklaring på den udvikling kan ifølge Dorthe Bleses være, at det simpelthen er nemmere at sige far end det er at sige mor for de små. Men uanset hvad, kan det måske være en god idé at give far mere taletid i familien.
  • Fyns Amts Avis

Mere om emnet

Se alle

Det første ord er lækkert