Børn med Downs fravælges i stor stil


Børn med Downs fravælges i stor stil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun 21 børn med Downs syndrom kom til verdens i Danmark sidste år, og det er det laveste nogensinde.

Antallet af børn, der i Danmark bliver født med Downs syndrom, daler fortsat.

Nye tal fra Cytogenetisk Centralregister på Aarhus Sygehus viser, at der sidste år kom 21 børn med den særlige kromosomfejl til verden mod henholdsvis 29 i 2008 og 26 i 2009, skriver Kristeligt Dagblad.

- Langt de fleste, der kommer til screening, vælger at få en abort, hvis der findes Downs syndrom, forklarer overlæge på Rigshospitalet Karen Sundberg.

- De 21 fødsler sidste år skyldes formentlig, at moderen valgte ikke at komme til screeningen, eller at kromosomfejlen ikke blev fundet, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Tendensen bliver fulgt med stor bekymring hos Landsforeningen Downs Syndrom.

- Det er katastrofalt, fordi de aborterede børn er børn, der er undfanget i kærlighed og positiv forventning, men som er blevet vejet og fundet for lette, siger foreningens næstformand Grete Fält-Hansen.

- Det kan ikke undgå at have afsmittende effekt på dem, der i dag lever med Downs syndrom, udtaler hun.

Alene det første år, screeningstilbuddet trådte i kraft, blev antallet af børn med Downs syndrom reduceret fra 61 til 33.

For i Danmark er der stor tilslutning til screeningerne og konsekvenser af deres resultater. Omkring 99 procent af dem, der får at vide, de venter et barn med Downs syndrom, vælger herhjemme en abort.

I Norge gælder det kun i 88 procent af tilfældene og i Storbritannien i 92 procent af tilfældene.

Formanden for Landsforeningen for udviklingshæmmede og pårørende, Sytter Kristensen, ser tendensen i Danmark som et udtryk for en stræben efter det perfekte:

- Vi tåler ikke modgang. Så det at skulle leve med et barn, der ikke lever op til idealbilledet, gør helt sikkert en forskel, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Børn med Downs fravælges i stor stil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce