Børn bliver kidnappet og kronraget - igen!

Vandrehistorier er svære at tage livet af. Nu er historien om barnet, der bliver kidnappet i en grænsehandel, tilbage, også selv om medier sidste år udråbte den til at være netop dét, en historie.
Foto: Juri Hahhalev Yurok

Børn bliver kidnappet og kronraget - igen!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bedst som man troede, at historien om et kidnappet barn i en grænsehandel var aflivet én gang for alle som en vandrehistorie, dukker den op igen.

Nu er den her igen, den gamle historie om et lille barn, der bliver kidnappet af mørke mænd i en grænsehandel og kronraget på kundetoilettet, før butikspersonale og forældre når frem.

Den gruopvækkende fortælling, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på selv den mest hårdføre mor, er dukket op på Jubii's debatforum for forældre, denne gang med sigøjnere som de helt store skurke.

Og det kan undre, når en lidt ældre version med litauiske mænd i skurkerollen så sent som sidste forår af flere medier blev udråbt til at være en ældgammel vandrehistorie uden et gran af sandhed i sig.

Historien bliver til sandhed

Men ifølge en ekspert i vandrehistorier, lektor ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier på SDU Henrik Roesgaard Lassen, er det nu ikke så mærkeligt igen.

Han har set historien dukke op igen og igen og kan spore den tilbage til USA i starten af 1960'erne, hvor frygten dengang gik på, at afroamerikanere skulle kidnappe små hvide børn fra stormagasiner.

- Den enkle forklaring er, at de her historier bliver sande, fordi vi laver dem til sandheder, og fordi vi ønsker, at de skal være sande. De rammer noget i os og bliver ved med at dukke op, fordi de fortælle os noget, vi er klar til at høre, forklarer Henrik Roesgaard Lassen.

Dør aldrig

Derfor tror han heller ikke, kidnapningshistorien nogensinde vil dø. Heller ikke selv om de fleste i dag genkender den som en vandrehistorie.
 
- Jeg kan ikke tro, den vil dø, for den giver mulighed for at konkretisere en angst, som man ikke ønsker at være bevidst om. Den rationaliserer nogle følelser, som til dels er utilladelige, men som alligevel florerer, siger Henrik Roesgaard Lassen. 

- Den vil blive fortalt igen, men næste gang vil detaljerne i den igen være tilpasset, så historien klikker med den moderne borger, forklarer lektoren.
 

Børn bliver kidnappet og kronraget - igen!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce