Børn af dødssyge overses på hospitalet


Børn af dødssyge overses på hospitalet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvert år oplever 40.000 danske børn og unge under 18 år, at deres mor eller far bliver indlagt med kritisk sygdom, og de fleste kommer på et tidspunkt i direkte kontakt med hospitalets personale.

Men læger og sygeplejersker føler sig afmægtige over for børnene. Det viser en rapport fra Kræftens Bekæmpelse, skriver Politiken mandag.

- Problemet er, at sundhedspersonalet møder situationer, de ikke er uddannet til at håndtere. Og at der ikke findes retningslinjer for, hvad der forventes af dem, når det gælder de mindste pårørende. I sidste ende går det ud over børnene, siger projektleder Annemarie Dencker til Politiken.

Hun har gennemført undersøgelsen ved blandt andet at observere og interviewe læger og sygeplejersker på tre hospitalsafdelinger. Norge indfører fra nytår nationale retningslinjer for sundhedspersonalets rolle i forhold til børn som pårørende.

I loven står blandt andet, at personalet har pligt til at finde ud af, om patienten har mindreårige børn. I givet fald skal de "tale med patienten om barnets behov for information" og bidrage til, at barnet bliver oplyst om forælderens tilstand og behandling; dog altid i overensstemmelse med tavshedspligten. Endelig forpligter loven de norske sygehuse til at have personale med ansvar for at fremme og koordinere afdelingens indsats over for børnene.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, synes ligesom Kræftens Bekæmpelse, at de danske politikere bør lade sig inspirere:

- Mange sygeplejersker arbejder uden klare aftaler om, hvem der skal tage sig af børnene. Vores naboland er meget længere fremme. Måske kan kontaktpersoner også være en del af løsningen herhjemme, siger hun til Politiken.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) kommer fagfolkene i møde og er åben for at følge nordmændenes eksempel:

- Børn er en gruppe, som vi skal have særlig omsorg for. Det er vigtigt, at de kommer så skånsomt gennem deres forældres alvorlige sygdom som muligt, og derfor mener jeg, at Kræftens Bekæmpelse peger på en relevant problemstilling. Jeg vil bede Sundhedsstyrelsen om at undersøge de norske erfaringer og afdække, om der er behov for danske, nationale retningslinjer, skriver han i en mail til Politiken.

Børn af dødssyge overses på hospitalet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce