Bødskov affejer internationale tæsk til offentlighedslov


Bødskov affejer internationale tæsk til offentlighedslov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En stribe misforståelser og fejlslutninger, siger justitsministeren som reaktion på udenlandsk kritik.

- Indlægget skal tages med et stort gran salt.

Ordene kommer fra justitsminister Morten Bødskov (S), der endnu engang må hæve paraderne for at forsvare sig mod et frontalangreb på regeringens forslag til en ny offentlighedslov.

Denne gang kommer kritikken fra det internationalt anerkendte Centre for Law and Democracy, som ifølge Politiken kalder lovforslaget for "uacceptabelt svag for et land, der ellers roser sig selv for at være et åbent demokrati".

Men Morten Bødskov giver ikke meget for vurderingen fra det canadiske center. Det minder mere om et holdningspræget partsindlæg end en faglig analyse, mener justitsministeren.

- Udtalelsen bygger på en række fejlslutninger og misforståelser af både lovforslaget og den gældende danske lovgivning, skriver Morten Bødskov i en mail til Ritzau.

- Centre for Law and Democracy må have overset, at der i forvaltningsloven, retsplejeloven og arkivloven allerede er regler af den karakter, som efterspørges.

Justitsministeren mener også, at canadierne ikke forstår den "vigtige kontrolfunktion", som Folketingets Ombudsmand varetager, når det gælder aktindsigt.

Og det er ikke den eneste "misforståelse", lyder det.

- Andre misforståelser er for eksempel, at der står, at den såkaldte journaliseringspligt er frivillig. Det er forkert. Den er obligatorisk, skriver justitsministeren.

I de seneste par uger har eksperter, mediechefer og regeringspartiernes egne baglande givet prygl til den kommende lov, der beskyldes for at mørklægge vigtige dele af regeringens arbejde for borgere og journalister.

Analysen fra Centre for Law and Democracy fremhæver blandt andet lovforslagets undtagelser fra princippet om, at borgerne skal have adgang til oplysninger om offentlige myndigheder.

Centret lægger i alt 33 anbefalinger på bordet til ændringer af lovforslaget.

Institut for Menneskerettigheder kritiserer også forslaget til en ny offentlighedslov og anbefaler, at man tager to centrale paragraffer ud, skriver Berlingske.

Det gælder blandt andet den paragraf, der udvider ministrenes "fortrolige rum", som Bødskov kalder det.

Bødskov affejer internationale tæsk til offentlighedslov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce