Under Fødevarestyrelsens seneste kontrolbesøg fik fem restauranter på Fyn tildelt en sur smiley. Det halter især med opbevaringen af fødevarer.

Efterår og vinter er en kold tid. Men fisken var langt fra kold nok, da Fødevarestyrelsen var på kontrolbesøg hos restauranterne Bar'Sushi, Umashi og Dalle Valle i Odense.

Alle tre steder fik en sur smiley og en bøde på mellem 10.000 og 15.000 kroner. I alt uddelte Fødevarestyrelsen under dets seneste kontrolbesøg sure smileys til fire restauranter i Odense og én i Svendborg.

Sur smiley

Fem restauranter på Fyn har fået en sur smiley under Fødevarestyrelsens seneste kontrolbesøg.


De fem restauranter er Bar’Sushi, Umashi, Dalle Valle og Restaurant OB i Odense samt Shang Hai i Svendborg.


At få en sur smiley betyder, at virksomheden enten får en bøde, bliver politianmeldt eller mister sin autorisation eller registrering.


Smileyordningen har fungeret siden 2001. I 2010 var 86 procent af alle smiley’er glade, hvilket er en stigning på 23 procent siden 2002.


Smiley’en har blandt andet inspireret Tyskland, som nu får en lignende ordning i Berlin. Man overvejer at indføre ordningen over hele landet.


Kilde: www.findsmiley.dk

På Bar'Sushi i Odense kunne man under et kontrolbesøg den 10. november 2016 konstatere, at fisk blev opbevaret ved mere end ti grader. Fersk, frisk fisk må maksimalt opbevares ved to grader.

Og det er ikke første gang, det er sket. Allerede i marts 2016 måtte restauranten betale en bøde for dårlig opbevaring af fisk. Ifølge ejer Søren Gordon har Fødestyrelsen dog målt temperaturen på et rigtig uheldigt tidspunkt.

- Rejerne var lige blevet tøet op og forarbejdet, så de var klar til brug. Herefter var de lagt ned i en koldjomfru (åben køleenhed red.), der også bliver blandet med temperaturen fra rummet. Derfor går der lige lidt, før temperaturen falder igen. Var Fødevarestyrelsen kommet en halv time senere, havde temperaturen været helt rigtig, forklarer han.

Føler sig magtesløs

På Umashi var fisken til sushien ikke kold nok.

Her blev den ferske fisk under et kontrolbesøg den 30. november målt til henholdsvis 5,7 og 6,9 grader.

Ejer af Umashi Andy Hu er dybt uenig i bedømmelsen.

- Fødevarestyrelsen stod og målte på fiskene i en halv time. Hvis de havde ventet lidt længere, var temperaturen kommet længere ned. Derfor har jeg klaget over afgørelsen, forklarer Andy Hu, der efter det forrige kontrolbesøg i april lukkede restauranten i tre dage for at få den nødvendige vejledning.

- Her forklarede fødevarekonsulenten, at fisken gerne må have en højere temperatur i tre timer. Men ved sidste kontrolbesøg fik vi pludselig at vide, at den vejledning ikke gælder længere. Fisken kan ikke undgå at blive varmet op, når vi arbejder med den. Skal vi stå og skære fisken i et kølerum, eller skal vi smide den i et køleskab, der er koldere end to grader? Jeg får hele tiden noget nyt at vide, forklarer en fortvivlet Andy Hu.

Ifølge Fødevarestyrelsen gælder tre-timers reglen dog ikke fødevarer, der er sat på køl. Her skal temperaturen ved rå fødevarer ned under to grader inden for en halv times tid.

Køleskabe i udu

Udover de to sushi-restauranter i Odense var der også problemer med fisken og skaldyrene på restauranten Dalle Valle.

Her fandt fødevarestyrelsen blandt andet en 20 grader varm tunsalat i et defekt køleskab og en knap 20 grader varm rejesalat på et rullebord.

Dalle Valle havde kontaktet en kølemontør få dage før fødevarestyrelsens besøg, men montøren kunne første komme en uge efter. I mellemtiden havde Dalle Valle, ifølge Fødevarestyrelsen, ikke taget stilling til, hvad de skulle gøre med de fødevarer, som de havde stående.

Avisen har været i kontakt med Dalle Valle, der ikke ønsker at kommentere sagen.

Også på Restaurant OB måtte Fødevarestyrelsen uddele en sur smiley under et besøg den 10. november. Her var der ingen egenkontrol af fødevarernes temperaturer, og styrelsen kunne konstatere, at der flere steder var synlig snavs, støv og spindelvæv i køkkenet.

- Det kommer jo an på øjnene, der ser. Men det vil jeg da ikke umiddelbart modsige, lyder det fra ejer Knud Erik Pedersen.

Han oplyser, at han har gjort rent og efterfølgende lavet en ny procedure, så han kan dokumentere, at fødevarerne bliver kølet ned til den rette temperatur.

Den sidste smiley landede hos Restaurant Shang-Hai i Svendborg. Her blev den ferske oksekød under et kontrolbesøg den 14. december målt til 10 grader, mens køleskabet blev målt til 14,5 grader. Derudover var der rod i egenkontrollen, og restauranten havde ikke styr på, hvordan salaterne skulle opbevares. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra restauranten.

Få et overblik over de sure smileyer her:

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Glad smiley: Fødevarestyrelsen smiler til Bar'Sushi igen

Glad smiley: Fødevarestyrelsen smiler til Bar'Sushi igen

Fødevarestyrelsen: 15 grader frisk fisk er alt for varmt

Fødevarestyrelsen: 15 grader frisk fisk er alt for varmt