Bland dig Prisen: Skolelukning pustede nyt liv i V. Hæsinge

- Det er fantastisk dejligt, at folk mener, vi gør en forskel. Sådan siger Jørgen Brink på vegne af X-huset i Vester Hæsinge, der er blandt finalisterne til Bland dig-prisen. Foto: Kim Rune

Bland dig Prisen: Skolelukning pustede nyt liv i V. Hæsinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den næste i rækken af finalister til Bland dig Prisen 2017 er X-Huset i Vester Hæsinge. Aktivitetshuset er et bevis på, at man godt kan vende den nedadgående spiral, der kommer i kølvandet på en skolelukning.

Det bliver mødt med stor glæde, da Jørgen Brink får overbragt nyheden om, at X-Huset er med i finalen til Bland dig Prisen 2017. I alt var 48 forskellige projekter og ildsjæle indstillet til prisen, og af dem har juryen udvalgt fem finalister.

- Det er fantastisk dejligt, at folk mener, vi gør en forskel. Vi er i forvejen stolte over at være indstillet til prisen, så det er selvfølgelig bare endnu bedre, at vi nu er med i finalen, siger Jørgen Brink, der er næstformand for X-Huset.

X-Huset er et forsamlings- og aktivitetshus beliggende i Vester Hæsinge. Huset har eksisteret siden 1993 som en del af V. Hæsinge Skole, men da skolen blev lukket i 2011, og byen stod med 2000 kvadratmeter tomrum, tog en gruppe lokale borgere skeen i den anden hånd og påbegyndte et nærmest utopisk projekt: At forvandle den gamle skole til et fyrtårn for lokalsamfundet.

- Vi er ofte blevet sammenlignet med humlebien, der ikke er klar over, at den ikke kan flyve, men prøver på det alligevel, siger Jørgen Brink, som selv har stået i spidsen for ombygningen af skolen.

- Jeg tror nok, at vi har modbevist alle påstande om, at det ikke kunne lade sig gøre.

Fakta
X-huset i Vester Hæsinge er et inspirerende eksempel på, hvor meget god energi, der kan frigives i et landsbysamfund, hvor borgerne spytter i næverne og mobiliserer alle frivillige kræfter for at skabe et livligt fællesskab på fundamentet af en lukket skole.


Jury:
Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende
Tine Gudrun Petersen, direktør i Spis! Odense
Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme.
Anne Margrethe Dalskov, sidste års vinder af prisen, Lektiecafeen i Veflinge

Stor opbakning

Det nye X-Hus stod færdigt til sankthans i år, hvor det blev indviet ved en stor sankthansfest med 250 fremmødte gæster - svarende til cirka 20 procent af befolkning i lokalområdet. Forud for det var gået fem års omfattende renoveringsarbejde med masser af op- og nedture, og det var derfor en speciel følelse at klippe snoren.

- Det var lidt surrealistisk. Det var selvfølgelig fantastisk endelig at indvie huset, men det føltes også mærkeligt at have brugt fem år på noget, som pludselig var færdigt, siger Jørgen Brink.

Der har dog ikke været meget tid til at hvile på laurbærene, for nu skal næste fase udrulles: Huset skal fyldes med aktiviteter. Indtil videre har to lokale kvinder startet Café X, der holder åbent hver onsdag og søndag fra 15-17, og opbakningen har været upåklagelig.

- Hver søndag er der 20-30 gæster. Det er ikke dårligt for en café, der ligger ude på landet, siger Jørgen Brink.

Der er dog mange flere tiltag på tegnebrættet, og hvis X-Huset vinder Bland dig Prisen og de 25.000 kroner, der følger med, så har Jørgen Brink allerede nogle idéer til, hvad pengene skal bruges på.

- Vi har snakket om at investere i noget lydudstyr, så vi kan holde foredrag og mindre koncerter i huset. Alternativt kunne vi også godt bruge nogle nye møbler.

Bland dig Prisen: Skolelukning pustede nyt liv i V. Hæsinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce