I dag fremlægger de fire blå partier i Folketinget en politisk aftale, der lægger op til et skærpet tilsyn med landets friskoler.

Og Dansk Folkepartis skoleordfører Alex Ahrendtsen, som har været med til at formulere aftalen, lægger ikke skjul på, at intentionen først og fremmest er at kigge de muslimske friskoler efter i sømmene.

- Aftalen gælder alle friskoler i landet, da man ikke kan udvælge nogle skoler frem for andre, men der er ingen tvivl om, at vi især ønsker at undersøge forholdene på de muslimske friskoler, sagde Alex Ahrendtsen i går aftes umiddelbart efter Fyens Stiftstidendes debatmøde om imamernes rolle i det dansk-muslimske miljø.

Aftalen, som er indgået mellem Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, kan ifølge Alex Ahrendtsen i store træk træde i kraft med det samme, mens andre elementer i aftalen vil kræve lovændringer.

Ifølge Merete Risager, uddannelsesordfører for Liberal Alliance, mangler der systematisk viden om, hvorvidt friskolerne opfylder kravene til det frie grundskoler om at levere undervisningskvalitet på niveau med folkeskolen samt om de bedriver uddannelsesvirksomhed på et demokratisk grundlag. Og det er i særlig grad sidstnævnte krav, som skolerne nu skal testes i.

- Det, der er grundsøjlen i et vores demokrati, er frihedsrettighederne og tanken om, at loven står over religiøse dogmer. Så lad os nu forestille os, at vi har en skole, hvor man underviser eleverne i, at en religiøs lov står over grundloven, så er den skole ikke demokratisk funderet og dermed vil den miste sit tilskud, siger Merete Riisager.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Blåt flertal skærper tilsyn med muslimske friskoler

Blåt flertal skærper tilsyn med muslimske friskoler

1
S vil skærpe tilsyn med friskoler

S vil skærpe tilsyn med friskoler

2
Muslimske skoler ser ingen grund til skærpet tilsyn

Muslimske skoler ser ingen grund til skærpet tilsyn