Blå Flag: Her er de seks steder med Fyns reneste badevand

Fyns reneste badevand ligger ved Eriks Hale på Ærø, men der er også exceptionelt rent badevand på Langeland, i Kerteminde, Nyborg og på Nordfyn. FOTO: Michael Bager

Blå Flag: Her er de seks steder med Fyns reneste badevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

38 strande og havne på Fyn har i år fået det Blå Flag, der signalerer rene strande, rent badevand og god sikkerhed. Der er dog seks strande på Fyn, der har exceptionelt rent badevand. Det reneste ligger ved Eriks Hale på Ærø.

Det er stadig lidt koldt at hoppe i vandet ved de fynske kyster. Men skulle man alligevel få lyst, kan man være helt sikker på, at kvaliteten af badevandet er i top.

Det gælder i særdeleshed de 38 strande og havne på Fyn, der har fået det Blå Flag, fortæller Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

- Det er to afgørende forudsætninger for, om man kan få flaget. Sikkerheden skal være i orden på stranden, og badevandet skal være rent. Hvis man for eksempel har haft noget udledning af colibakterier, så vandet er blevet beskidt, kan man ikke hejse det Blå Flag i år. Det er borgernes sikkerhed for, at der er styr på badevandskvaliteten, siger han.

En af Friluftsrådets konsulenter, Bjarke Frandsen, har nærstuderet badevandsprøverne på Fyn. De viser, at det reneste badevand omkring Fyn ligger ved Eriks Hale på Ærø. Herefter følger Hesselbjerg Strand og Ristinge Strand på Langeland, Sydstranden i Kerteminde, Fyns Badestrand i Nyborg og Fuglsang Tørresø på Nordfyn.

Fælles for de seks er, at deres badevandsprøver i de seneste fire år stort set alle ligger helt nede på baggrundsniveauet, hvor der er så få bakterier, at man ikke kan måle det eksakte antal.

Badevandskvaliteten i Danmark er generelt i top, mener direktør Jan Eilsted.

- Den er ganske fremragende, og det er faktisk et resultat af det Blå Flag. Før det blev indført, havde vi rigtig mange områder med dårlig badevandskvalitet. Med det Blå Flag blev kommunerne forpligtet til at måle badevandskvaliteten, og som et led i det blev kloakudledninger væsentligt reduceret. I dag har vi hundredevis af steder i Danmark, der er rene og sikre. Selv inde i byerne, forklarer han.

Top seks reneste badevand på Fyn
 1. Eriks Hale på Ærø
 2. Hesselbjerg Strand på Langeland
 3. Ristinge Strand på Langeland
 4. Sydstranden i Kerteminde
 5. Fyns Badestrand, Nyborg Kommune
 6. Fuglsang Tørresø, Nordfyns Kommune


Kilde: Friluftsrådet

Blå Flag
 • Blå Flag er en international miljø-udmærkelse, som tildeles strande, bådepladser og havne, som opfylder fastlagte krav i forbindelse med vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøinformation.
 • Ifølge reglerne er det ikke tilladt at tage hunde med til den del af stranden, der er såkaldt Blå Flag-zone. Denne zone er også bilfri.
 • Flaget tildeles for et år ad gangen og skal godkendes af både en dansk og international jury.
 • Det er Friluftsrådet, der administrerer ordningen i Danmark.
 • I 2018 har 240 danske strande, havne og bådepladser fået Blå Flag, heriblandt 38 steder på Fyn.
 • Sidste år blev der givet 45 Blå Flag på Fyn.
 • De første Blå Flag blev hejst i Danmark i 1987.Kilde: Friluftsrådet


Fravælger Blå Flag

Der er dog også byer med rene strande og rent badevand, der fravælger at ansøge om det Blå Flag. Det har områder på vestkysten og næsten alle nordjyske kommuner gjort i år.

Det undrer ikke Jan Ejlsted.

- Det er sådan, at Blå Flag har nogle skrappe sikkerhedsregler. For eksempel må man ikke have hund på stranden, og man må heller ikke køre med bil. Det har givet anledning til, at nogle har droppet flagene, og det er selvfølgelig helt okay. Det vigtigste for os er, at man som borger kan føle sig helt sikker på forholdene på de strande, hvor der er Blåt Flag, siger han.

Ifølge konsulent i Friluftsråden Bjarke Frandsen bør man generelt holde sig fra strande med dårligt badevand.

- Mange danskere ved ikke helt, hvad de her anmærkninger omkring badevandet betyder. Det er jo ikke som sådan giftigt badevand, hvis det bliver anmærket som dårligt badevand, men sundhedsmyndighederne har vurderet, at for mange mennesker vil bliver syge af at bade i vandet, forklarer han.

Nyt flag

Som noget nyt har Friluftsrådet i år valgt at indføre en ny type flag, der passer bedre til de danske kyster. Det hedder Badepunkt og markerer, at man ud over rent badevand og sikkerhed kan finde særlige natur- og friluftsoplevelser ved vandet.

- Det et et koncept, vi gerne vil have breder sig, og foreløbig er det blevet taget godt imod.

I Danmark deltager tre kommuner, heriblandt Odense, i en pilotfase i 2018, hvor Badepunkt skal afprøves på i alt otte steder ved vandet.

Derefter vil alle kommuner kunne søge om Badepunkt-mærkningen.

Blå Flag: Her er de seks steder med Fyns reneste badevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce