Biskop arbejdede for antikommunistisk spiontjeneste


Biskop arbejdede for antikommunistisk spiontjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere biskop Erik Norman Svendsen indsamlede som ung oplysninger om den yderste venstrefløj i Danmark.

Den tidligere biskop Erik Norman Svendsen indsamlede som studerende under Den Kolde Krig i al hemmelighed oplysninger om navngivne kommunister for en dansk organisation.

Organisationen forsøgte med støtte fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA at kortlægge den yderste venstrefløj i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Erik Norman Svendsens job var at holde øje med, hvad forskellige medlemmer af DKP (Danmarks Kommunistiske parti, red.) sagde i pressen.

- Der var nogle specielle navne, vi var meget interesserede i - blandt andet dem, der optrådte i DKP's frontorganisationer, fortæller han til avisen.

Arbejdet foregik gennem den antikommunistiske organisation Frihed og Folkestyre under den kontroversielle efterretningsmand Arne Sejr.

CIA nævnte den unge teologistuderende som en mulig kontaktperson i Danmark ifølge dokumenter fra efterretningstjenesten.

Selve indsamlingsarbejdet foregik i en lejlighed på hjørnet af Rosenvængets Allé og Trianglen på Østerbro i København.

Her kom Erik Norman Svendsen ugentlig fra 1960 og otte år frem. Hans arbejde bestod i at sakse artikler om DKP-folkene og samle materiale til Arne Sejrs forskellige analysegrupper.

- De vurderede det, som vi havde fundet, og udgav en del af det i "International Analyse", der blev sendt til vigtige meningsdannere blandt medlemmer af regeringen og Folketinget, erhvervslivet og udvalgte journalister, siger Erik Norman Svendsen til Jyllands-Posten.

At han i sine unge dage var del af et internationalt antikommunistisk efterretningsnetværk, var han ikke klar over.

- Helt ærligt, så må jeg nok sige, at jeg tror, at jeg har været en del af noget, som var meget større, end jeg selv anede, siger han.

Erik Norman Svendsen er pensioneret som biskop i København, men han arbejder fortsat som kongelig konfessionarius.

Biskop arbejdede for antikommunistisk spiontjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce