Fem måneder efter driftsstart er ambulanceselskabet Bios stadig langt fra at kunne leve op til kontrakten med Region Syddanmark. Det kan betyde, at store bøder er på vej til selskabet.

”Jeg ved, at mange af jer er trætte og brugte, men jeg er nødt til, på mine grædende knæ, at bede om hjælp”.

Sådan skrev en driftsvagt i ambulanceselskabet Bios i en sms til redderne torsdag aften i forsøget på at få de ansatte til at tage ekstravagter.

Det skriver Fyens Stiftstidende mandag.

Af sms’en, som avisen er i besiddelse af, fremgår det, at Bios torsdag aften manglede folk på mindst 10 ambulancer og sygetransporter allerede dagen efter.

- Januar har været en udfordrende måned. Det er åbentlyst for enhver.

Henover den netop overståede weekend er sms’erne fortsat med efterlysninger af reddere til at påtage sig ekstravagter. I går efterlyste Bios mandskab til 12 ambulancer til i dag mandag i blandt andet Odense, Svendborg, Sønderborg og Esbjerg.

Meget tyder dermed på, at de store driftsmæssige problemer, som Bios har kæmpet med i 2015, fortsætter med uformindsket styrke i det nye år.

Tavshed fra Bios

Ledelsen i Bios har ikke reageret på avisens henvendelser, men Region Syddanmarks øverst ansvarlige embedsmand for ambulancedriften, konstitueret direktør Mads Haugaard, erkender, at Bios forsat er i vanskeligheder.

- Januar har været en udfordrende måned. Det er åbentlyst for enhver. Det er ikke unormalt i branchen, at man skriver sms’er ud til reddere og beder dem om at tage ekstravagter, men hyppigheden og omfanget af huller i vagtplanen, som vi ser det i Bios’ tilfælde, er desværre udtryk for mangel på personale, siger Mads Haugaard.

Ifølge regionen er Bios 80-90 reddere fra idealbemandingen på 550.

Store bøder på vej

Mens Bios i de første fire måneder som ny operatør er sluppet for at betale bøder for manglende ambulancer, faldt hammeren fra 1. januar. Bøderne - eller boden - gøres op på månedsbasis og afregnes hvert kvartal. Bios skal derfor betale bod i april for de første tre måneder af 2016.

Allerede nu må Bios indstille sig på klækkelige bøder for januar på grund af manglende opfyldelse af kontrakten.

- Det er endnu ikke opgjort præcist, men allerede tidligt i januar kunne vi konstatere, at Bios kommer til at betale en betydelig bod for første måned af 2016, siger Mads Haugaard.

I januar vil Bios således blive mødt med et krav om maksimal bod på 15 procent af selskabets månedlige honorar. Præcist hvor mange beredskaber (ambulancer), som Bios dagligt mangler at stille, kan Mads Haugaard ikke redegøre for.

- Det er ikke opgjort endeligt endnu, siger han.

Ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger er det op til fire ambulancer dagligt.

- Alvorligt

At Bios stadig har så store problemer med at sikre driften er overraskende for Mads Haugaard.

- Det er ikke kritisk, men alvorligt. Og efter nogle gode måneder i november og december havde jeg ikke forventet, at vi ville stå i den situation, som vi står i nu, siger han.

Jan Villadsen, gruppeformand i Transportgruppen i 3F, som organiserer redderne, mener ikke, at Bios er kommet længere, end firmaet var i september i fjor.

- Det er håbløst, og nu kan vi se, at redderne også er ved at være trætte af det. Jeg vil opfordre regionen til at få fingeren ud og få undersøgt og kontrolleret det her ordenligt. Den dag, det går galt, er det for sent, siger han.

  • Journalist portræt

    Af:

    ”Nyheder er oplysninger, nogen ønsker at undertrykke. Alt andet er reklame” (Alfred H. Nortcliffe) Primært fokusområde er undersøgende, afdækkende og kritisk nyhedsjournalistik indenfor sygehus- og sundhedssektoren. Tidligere reporter, nyhedsredaktør og redaktionsleder. Bosat i Odense, gift og far til tre.

Mere om emnet

Se alle
68
Bios-tillidsmand: - Vi bliver udspioneret

Bios-tillidsmand: - Vi bliver udspioneret

17
Bios-tillidsmand: - Det viser, at de sætter pris på vores arbejde

Bios-tillidsmand: - Det viser, at de sætter pris på vores arbejde

11
Regionsrådsmedlem: Overvej friske kræfter på direktørposten i Bios

Regionsrådsmedlem: Overvej friske kræfter på direktørposten i Bios