Massive huller i ambulanceselskabs vagtplan for den kommende weekend

Bios leverer dagligt op mod syv færre ambulancer, end selskabet er kontraktligt forpligtet til

Selskabet Bios, der overtog ambulancekørslen i det meste af Syddanmark den 1. september, har stadig store huller i vagtplanen.

Fyens Stiftstidende og Jydske Vestkysten er i besiddelse af en e-mail sendt fra Bios' vagtplanlæggere til redderne i Sydvestjylland onsdag eftermiddag, der afslører i alt 51 ubesatte vagter i den kommende weekend.

"Vi håber, at I endnu engang vil være behjælpelige og ringe til os, hvis I har mulighed for at hjælpe" og "vi tager mod alle henvendelser med kyshånd" står der blandt andet i e-mailen.

Ambulancesagen kort

1. september overtog selskaberne Bios og Responce ambulancedriften i Region Syddanmark fra Falck. Bios kører i Syd-, Sønderjylland og på Fyn, mens Responce varetager Trekantområdet.

Region Syddanmark betaler årligt de to udbydere 490 millioner kroner samlet for ambulancedriften. Regionen har kalkuleret med en samlet besparelse på 600 millioner kroner over de ti år, kontrakten med selskaberne løber.

Siden april er der blevet sat spørgsmålstegn ved Bios' evne til at skaffe de cirka 550 reddere, der skal bruges for at sikre en stabil ambulancedrift. Blot fire dage før driftsstart kom det frem, at Bios havde huller i sin vagtplan. Dette fik regionsrådet til at sætte sine embedsmænd til at kontrollere Bios dagligt.

Siden overtagelsen den 1. september har der fortsat været tumult om Bios. Sager om brud på arbejdsmiljølovgivningen samt reddere, der anonymt har fortalt om blandt andet kaotiske arbejdsforhold siden driftsstarten.

Bios meddelte tidligere på ugen i en mail til TV2 Fyn, at man fra 1. oktober har 400 ansættelser.

De ledige vagter er alene i Sydvestjylland og på Fyn, hvilket kun er to af Bios' tre delområder, som også tæller Sønderjylland.

I dag fredag mangler Bios at få besat fem vagter i Assens, Odense og Rudkø- bing.

Lørdag er der yderlige seks huller i den fynske vagtplan, mens Bios søndag efterlyser reddere til at besætte 13 fynske vagter.

Aviserne har forsøgt at få en kommentar fra Morten Hansen, administrerende direktør i Bios, men han er ikke vendt tilbage på vores opkald.

Responce er hurtigere end Bios

Firmaet Responce, som kører ambulancer i Trekantområdet, er i gennemsnit hurtigere fremme ved ulykkesstederne end kollegerne i Bios, viser nye tal fra Region Syddanmark.

Siden 1. september har Responce præsteret en responsetid (antallet af minutter, der går fra en ambulance bestilles til den er fremme) på 7,7 minutter, mens Bios er et minut langsommere med en gennemsnitstid på 8,8.

Begge tider flugter dog stort set med responsetiderne i de sidste tre måneder op til 1. september, hvor det var Falck, der kørte ambulancerne. Kilde: region Syddanmark

For få ambulancer

Ifølge Per Busk, sundhedsdirektør i Region Syddanmark, der har det politiske ansvar for ambulancedriften i området, er situationen ikke enestående.

- Der har hele tiden været huller i vagtplanen, som Bios skal udfylde med kort varsel. Vi følger situationen tæt, siger Per Busk.

Ifølge kontrakten med Region Syddanmark skal Bios levere 51 ambulancer, men siden driftsstart den 1. september har selskabet dagligt leveret seks-syv færre end aftalt i kontrakten.

Situationen, som alene skyldes mangel på reddere, har regionen og Bios forsøgt at løse ved at købe ekstra beredskaber (ambulancer) hos Responce, der varetager kørslen i Trekantområdet, og ved at bruge tre Bios-ambulancer til almindelig sygetransport for at skåne de øvrige ambulancer.

I tre tilfælde efter den 1. september - de to lørdage og tirsdag i denne uge - har hullerne i vagtplanerne imidlertid været så store, at Bios har manglet mandskab til op mod 10 ambulancer.

Lever ikke op til kontrakt

Per Busk erkender derfor, at Bios siden driftsstart ikke har kunnet leve op til selskabets kontraktlige forpligtelser.

Alligevel understreger sundhedsdirektøren, at syddanskerne kan forvente det samme serviceniveau som før.

- Responstiderne henover de sidste 14 dage svarer til responstiderne i de sidste tre måneder op til skiftet fra Falck til Bios, siger Per Busk.

Formand for regionens Præhospitaludvalget, Thyge Nielsen (V) erkender, at Bios er ekstremt presset.

- Det er mange huller, men jeg går ud fra, at Bios får styr på situationen. Jeg har tiltro til, at de får fat i de folk, der skal bruge, men jeg medgiver, at det ikke er særligt tryghedsskabende.

SF: Uholdbart

SF's regionsrådsmedlem Ida Damborg er langt fra tilfreds.

- Det er uholdbart, uprofessionelt og chokerende. Det går ud over redderne og deres familier, når redderne skal tage så mange ekstravagter. Jeg er ikke i tvivl om, at den reelle mangel er langt større end de 51, da vi ikke kender tallene for det sidste del- område i regionen, siger hun.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
4
Bios-reddere tvinges på arbejde i julen

Bios-reddere tvinges på arbejde i julen

Forsinkede ambulancer: - Borgerne mærker det ikke

Forsinkede ambulancer: - Borgerne mærker det ikke

Fynske ambulancer kommer stadig for sent

Fynske ambulancer kommer stadig for sent