Miljøstyrelsen har undersøgt den fynske natur for spor efter oddere. Og ekskrementerne taler deres tydelige sprog: Odderen har det godt på Fyn.

Nu skulle den altså være god nok. Odderen er en udbredt beboer i de fynske vandløb.

Det er i hvert fald den konklusion, Miljøstyrelsen er nået til efter at have foretaget en større undersøgelse af 100 områder på Fyn. Ved 28 af stederne er der fundet odderekskrementer, som er kendetegnet ved en sødlig lugt og en stor forekomst af fiskeben og skæl. At der er fundet spor efter oddere så mange steder på Fyn er ifølge Erik Vinther, biolog ved Naturstyrelsen på Fyn, overraskende.

- Jeg havde forventet, at vi kunne have fundet odderen ved 10 til 13 steder, for vi vidste, at flere havde set oddere. Men at vi fandt spor efter den så mange steder, som vi har gjort, kommer bag på mig og Bjarne Søgaard (Seniorbiolog ved AU og manden bag undersøgelsen red.), siger han.

Fyn er oddernes ungdomsklub

Odderen har været meget udbredt i Danmark, men den er blevet opfattet som et skadedyr og jagtet, fordi den ikke kunne holde sig fra fiskene. Den blev dog fredet i Danmark i 1967, men det reddede ikke umiddelbart odderen. I slutningen af 1980'erne var odderen således udryddet alle steder i Danmark pånær et område i Nordvestjylland, hvor der var en lille bestand.

I 2012 lavede Miljøstyrelsen en lignende undersøgelse, og der fandt man odderen to steder på Fyn, og den hurtige udvikling i bestanden skyldes, at odderen i Jylland er hastigt voksende.

- Der er stor bestand i Jylland, og når de unge oddere bliver skubbet ud hjemmefra, svømmer flere af dem over Lillebælt til Fyn, siger Erik Vinther, der dog ikke kan sige, hvor mange oddere der er på Fyn lige nu.

Det er særligt på Syd- og Vestfyn, at der er fundet spor efter odderen.

  • Af: