Billig varme skader miljøet

Se billedgalleri
Der er god plads til energibesparelser i energipolitisk ordfører Lars Chr. Lilleholts gamle villa i Odense. Produktchef Per Rygaard fra rådgivningsfirmaet OBH-Gruppen gennemgår Venstremandens hus for mulige energibesparelser og energimærker huset med et E på skalaen A-G.

Billig varme skader miljøet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fjernvarmen koster så lidt, at mange energibesparende forbedringer ikke kan betale sig.

Det er ikke for pengenes skyld, at man skal sætte nye energiruder i sin bolig og isolere lofter og vægge. Kun de færreste energibesparende forslag kan faktisk betale sig på grund af den billige fjernvarme, som især de største provinsbyer kan tilbyde.

Lidt over halvdelen af Danmarks boliger bliver opvarmet med fjernvarme, der som regel er billigere end olie og naturgas. Derfor er konklusionen ofte den samme, når det rådgivende ingeniørfirma OBH-Gruppen i Odense skal give boligejere forslag til energibesparelser, fortæller produktchef Per Rygaard:

- Det er typisk de små og billige forbedringer, der betaler sig, men ikke dem, der virkelig batter noget, siger han.

Firmaet råder folk til at gennemføre de rentable forslag og tænke de øvrige forslag ind, når der alligevel foretages renoveringer.

- Folk foretager forbedringer ud fra æstetik og komfort. Vi hører sjældent om forbedringer, der er affødt af et for stort energiforbrug, siger Per Rygaard.

Alvorligt problem

Ifølge Svend Svendsen, professor i bygningsenergi på Danmarks Tekniske Universitet, udgør el og varme til bygninger 40 procent af Danmarks samlede forbrug.

- Men samtidig er det relativt let at lave energibesparende forbedringer, og det er vigtigt, at det bliver gjort. Ingen er længere i tvivl om, at CO2-udledning er et alvorligt problem for klimaet, men inden da bliver forsyningssikkerheden et problem allerede om 10-15 år, når Danmark ikke længere har egen produktion af olie og gas. Til den tid vil det være smart, hvis vi har gjort os mindre afhængige af den form for energi, siger han.

Danmark har forpligtiget sig til inden 2020 at reducere CO2-udledningen med 20 procent i forhold til 2005. Derfor er der lavet lovgivning om isolering i nyt byggeri, men Venstres energipolitiske ordfører, Lars Chr. Lilleholt, er klar over, at det er nødvendigt også at få det eksisterende byggeri med.

- Der ligger et stort potentiale i de ældre huse. Derfor er vi ved at iværksætte en informationskampagne og sætter penge af til et videnscenter på området. Det afgørende er, at når man alligevel skal låne til et nyt køkken eller bad, kan man med fordel låne lidt ekstra til det, der kan nedbringe energiforbruget - nye vinduer, en ny dør eller isolering af vægge, siger han.
Fakta
Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut kan man spare op til 32 procent af varmeforbruget i danske boliger ved at udskifte vinduer og efterisolere de dårligste ydervægge, gulve og tage.

Det svarer til afbrænding af 830 millioner liter fyringsolie.

De 32 procent omfatter endda ikke energibesparelser, der kræver mere omfattende ombygninger og er mindre gode investeringer for boligejerne.

Kilde: statens byggeforskningsinstitut

Lilleholts hus

OBH-Gruppen har på avisens foranledning foretaget en energimærkning af Lars Chr. Lilleholts Odense-villa fra 1912, og der er ikke overraskende for Venstremanden masser af potentiale for energibesparelser.

- Jeg havde dog troet, at der var mere, der kunne betale sig at gøre i sådan et gammelt hus, erkender Lars Chr. Lilleholt.

Varmepris skal fordobles

Skulle alle forslag til energibesparende forbedringer i Lilleholts hus gøres rentable, ville fjernvarmen i Odense blive 100 procent dyrere, og det huer ikke Lars Chr. Lilleholt, der også er formand for bestyrelsen i Fjernvarme Fyn, som dækker Odense og Nordfyns Kommuner. Han vil gøre alt for at holde varmepriserne nede.

- Vi skal selvfølgelig gerne bruge mindre energi i Danmark, men det er nok en større opgave at overbevise folk om, hvis det ikke kan svare sig rent økonomisk, siger han.

Billig varme skader miljøet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce