Bendtsens fem år i ilden


Bendtsens fem år i ilden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BAGGRUND: Ro på bagsmækken og fast fod i regeringen. Men efter fem år som leder melder nye udfordringer sig for Bendtsen
Fem år er bemærkelsesværdigt lang tid at sidde som konservativ leder.

Derfor er det ikke mærkeligt, at Bendt Bendtsen bryster sig af at være den næstlængst siddende leder, siden Poul Sørensen forlod posten i 1969.

I dag falder jubilæet, og Bendt Bendtsen kan med tilfredshed notere sig et parti, som i løbet af de fem år har rejst sig fra det blodige støv og tilmed har installeret sig i regeringsgemakkerne.

Det er godt gået, mener to politiske iagttagere.

- Specielt det seneste års tid er der kommet en del resultater på tavlen, såsom skattelettelser, strukturreform og diskussionen om en kanon i skolen. Bendt Bendtsen er i højere og højere grad "kommet fri af tidligere forhold", Det vil sige fri af de omstændigheder, som for fem år siden gjorde ham til leder; at han var en nødløsning, den eneste der kunne holde borgerkrigen i ro, men samtidig også lidt Bambi-Bendt, siger Niels Krause-Kjær, tidligere konservativ pressechef, nu leder af journalistuddannelsen i Odense.

Ralf Pittelkow, erfaren kommentator på Jyllands-Posten, er enig.

- Han har klaret fantastisk godt at skabe ro i partiet og få De Konservative involveret i regeringsprojektet

Mandsmod

Begge peger de på, at regeringsrokaden har styrket Bendt Bendtsen og især udnævnelsen af Connie Hedegaard som ny miljøminister. Dels kræver det mandsmod og en stærk position at udpege en minister uden for folketingsgruppen, fordi det kan skabe noget murren i krogene.

Dels er Connie Hedegaard mere midtsøgende, end Bendt Bendtsen selv og arvingerne Lene Espersen og Brian Mikkelsen er.

- Der har været nogle blandede signaler om den politiske profil, og i en periode har De Konservative forsøgt at markere sig ved at gå højre om Venstre og kræve reformer i et væk.

Efter rokaden har de fået fokus mere rettet mod de bløde og sociale værdier, så det ser ud til, at De Konservative er på vej tilbage mod centrum, hvor de var under Schlüter, siger Pittelkow.

Stagnerende målinger

Schlüters skygge fylder. Han sad trods alt nitten år ved roret, de elleve endda som statsminister. Bendtsen når ikke nogle af delene.

"Han har ikke formatet til, at man kan forestille sig ham som landets leder, og det skal et parti helst have," har historikeren Ditlev Tamm ganske hårdt konkluderet.

Nu behøver Bendtsen heller ikke bekymre sig om det, så længe Fogh sidder solidt på den taburet.

Men i De Konservatives selvfølelse hører partiet til som landets største, et parti med statsministerpotentiale, ikke et parti på størrelse med de radikale.

- "Mr. 10 procent" blev han kaldt i starten. Han skulle være garantien for, at de ikke kom under 10 procent ovenpå borgerkrigen, men det næste spørgsmål er, om han også er garantien for, at man ikke kommer væsentlig over ti procent, spørger Krause-Kjær og prikker dermed til partiets ømme tå - de stagnerede meningsmålinger.

Han og Pittelkow er enige om, at Bendt Bendtsen sidder solidt på sin pind lige nu, men hvis rokaden ikke får pilen til at pege opad inden for de næste par år, kan presset stige for at nye kræfter skal til.

Bendtsens fem år i ilden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce