Bendtsen klar til styrkeprøve om skat

Mogens Lykketoft på vej på talerstolen mens Anders Fogh Rasmussen betragter ham.
Foto: Scanpix/Nordfoto

Bendtsen klar til styrkeprøve om skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ANALYSE: De konservative fører pennen, når regeringen til efteråret skal udforme sin skattereform. Partiet vil ud af Venstres skygge

Tonen var fra første minut både rå og spydig, da Folketinget i går afviklede sin store afslutningsdebat, inden de 179 medlemmer i aften drager på sommerferie. De klogeste debattører holdt paraderne oppe, men Socialdemokratiets politiske ordfører Mogens Lykketoft fandt en åbning, da hans konservative modstander, Pia Christmas-Møller sprang op på talerstolen.

Hun beklagede, at S havde sat sig uden for indflydelse og fik omgående svar på tiltale.

- Når man ser tilbage på de forløbne seks måneder, kan man få det indtryk, at de konservative har været næsten lige så meget uden for indflydelse som Socialdemokratiet, sagde han, og noterede sig med en tilfreds mine, at stødet ramte plet. Sådan lidt under bæltestedet.

De konservatives kvaler med at sætte sig igennem i regeringssamarbejdet med Venstre har længe været et yndet samtaleemne. Temaet poppede senest op til overfladen, da Venstre aflyste en planlagt prale-annonce i anledning af regeringens 100-dages jubilæum. Det skete alene af hensyn til husfreden. Bendt Bendtsen brød sig ikke om, at Anders Fogh Rasmussen på den måde tog al æren for det fælles projekt.

Man må retfærdigvis medgive de konservative, at partiet arbejder hårdt og målbevidst på at udviske sit lillebror-image.

Her i foråret har justitsminister Lene Espersen trukket et stort læs med konservativ signalgivning over for fartsyndere, spritbilister og voldsmænd.

Skattedebat

Til efteråret fører Bendt Bendtsen stafetten videre med en konservativt præget skitse til en skattereform, som regeringen senest skal have vedtaget om præcis 12 måneder. Anders Fogh Rasmussen bekræftede forleden i Folketingets spørgetid, at regeringen er nødt til at have sine skattelove på plads ved udgangen af maj måned næste år. Ellers kan reformen ikke nå at træde i kraft 1. januar 2004. Af samme grund vil skattedebatten stjæle en stor del af den hjemlige politiske dagsorden i efteråret.

Ifølge avisens oplysninger vil Bendt Bendtsen foreslå en femårig skattereform, hvor mellemskatten afskaffes og topskatten nedsættes i takt med, at regeringen finder pengene til det.

Bendt Bendtsen bekræfter, at reformen ligger på tegnebrættet.

- Den reform, vi arbejder på at indføre til 1. januar 2004, skal være fuldt finansieret fra første dag. Men hen ad vejen kan man godt indregne effekten af, at flere kommer i arbejde, siger han og understreger, at han bestemt ikke ønsker at sætte økonomien over styr.

Derfor vil reformen spille forsigtigt ud med små lettelser de første par år og mere mærkbare skattesænkninger i år tre, fire og fem.

En sådan plan vil formentlig kun kunne gennemføres med støtte fra Dansk Folkeparti. Det skyldes ikke, at socialdemokraterne og de radikale ikke gerne vil medvirke. Men de bliver først lukket ind i varmen, når de har accepteret skattestoppet.

- Vi vil ikke med den ene hånd lægge pengene tilbage i folks lommer og med den anden hånd fiske dem op igen, siger Venstres politiske ordfører Jens Rohde.

Man skal ikke vente, at Socialdemokratiet vil sluge den kamel. Partiet har mere brug for at skærpe sin profil som det største oppositionsparti, frem for at hjælpe regeringen med at føre midterpolitik.

Anderledes forholder det sig med de radikale. Politisk indflydelse er Marianne Jelveds varemærke, og hun vil gå meget længere end Nyrup for at opnå resultater. De radikale kom sidste år med sit eget bud på en skattereform. Det fik rosende omtale af såvel Venstre som Dansk Industri.

I modsætning til Bendt Bendtsen lægger de radikale og Venstre stor vægt på at sænke skatten for de laveste indkomster. Den model er efter de konservatives opfattelse både dyr og dårlig. Man foretrækker skattelettelser for mellemklassen. Derfor er der lagt op til en interessant styrkeprøve, når de konservative lægger kortene på bordet.

Bendtsen klar til styrkeprøve om skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce