Bendt Bendtsen i opgør om Tyrkiet


Bendt Bendtsen i opgør om Tyrkiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tyrkiet skal aldrig være fuldgyldigt medlem af EU, mener Bendt Bendtsen. I stedet skal tyrkerne have et "privilegeret partnerskab".

Den rigtige løsning for Tyrkiet i EU er ikke at stille et fuldt medlemskab i udsigt, men et privilegeret partnerskab.

Det mener tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen (K), der efter inspiration fra de konservatives tyske søsterparti, CDU, i Morgenavisen Jyllands-Posten foreslår et alternativ til regeringens årelange mål om at arbejde for fuldt tyrkisk EU-medlemskab.

- Man skal prøve at finde en mellemvej for Tyrkiet, siger Bendt Bendtsen, der er konservativ spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet den 7. juni.

Så sent som for en måned siden stadfæstede udenrigsminister Per Stig Møller (K) under en forespørgselsdebat den mangeårige danske målsætning om, at Tyrkiets årelange forhandlinger med EU skal føre til tyrkisk medlemskab.

Syd for grænsen hos CDU hedder det imidlertid i valgprogrammet forud for valget i juni, at "et privilegeret partnerskab med EU er den rigtige løsning for Tyrkiet".

Spidskandidat Morten Messerschmidt (DF), der indkaldte til forespørgselsdebatten for nylig, overvejer nu at tage initiativ til en ny debat for at få afklaret den konservative holdning.

- Men hvis Bendtsen pludselig mener det samme som CDU, er det da glædeligt. Jeg vil dog sige, at det lugter lidt mere af valgkampspanik, siger Messerschmidt.

Venstres spidskandidat, Jens Rohde, forudser, at Tyrkiet næppe inden for de næste 20 til 40 år vil kvalificere sig til EU-medlemskab. Men han mener lige så godt, at man kan fastholde målet om fuldt medlemskab.

- Hvis man fra starten smider håndklædet i ringen, får vi ikke forhandlet de kapitler, vi har interesse i - f.eks. partnerskab og samhandel, siger Jens Rohde.

SF's formand, Villy Søvndal, fastslår, at Tyrkiet skal vurderes som andre lande, der søger optagelse.

- Jeg tror, at Bendtsen har haft et behov for at sige noget med en vis folkelig genklang, siger Søvndal.

Bendt Bendtsen i opgør om Tyrkiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce