Bekymrer forsker: Amfetamin fylder mest i fynske retssager

På kemisk afdeling på Retsmedicinsk Institut i Odense undersøges de stoffer, der indgår i straffesager. Stoffet her er amfetamin. Det er den type narkotika, som oftest undersøges i forbindelse med fynske straffesager.Foto: Vibeke Volder

Bekymrer forsker: Amfetamin fylder mest i fynske retssager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Den type narkotika, som oftest undersøges i forbindelse med kriminalsager på Fyn, er amfetamin. Det viser nye tal fra Retsmedicinsk Institut i Odense.
  • En forsker i rusmidler frygter, at man har undervurderet stoffet.

11,7 kilo amfetamin. Det var, hvad Retsmedicinsk Institut i Odense fik sendt til analyse af Fyns Politi i 2017. Stoffer, der var blevet beslaglagt af politiet med henblik på at opklare kriminalsager.

Og både hvad angår vægten og det samlede antal effekter på 74 styk, har amfetamin været det stof, som retskemikerne har set mest til i laboratorierne. Det viser instituttets egen opgørelse. Undersøgelserne har ét klart mål:

- Vi forventer altid, at de stoffer, vi får ind, fører til en sag mod en eller flere. Det vil sige en retssag, forklarer Dorte Christoffersen, stedets afdelingsleder.

Kan have kostet flere liv

Efter amfetamin er det MDMA og dernæst hash og kokain, der har fyldt mest i de fynske narkosager. Og at det er syntetiske stoffer som amfetamin og MDMA, der oftest er blevet fundet, kan være udtryk for en farlig og undervurderet tendens.

Det mener Morten Hesse, der er forsker ved Center for Rusmiddelforskning:

- Det er en relativt ny udvikling, at vi ser det der. Traditionelt har heroin og metadon stået for en meget, meget stor del af de overdoser, som vi har set i Danmark, siger Morten Hesse.

Han frygter, at forskere i en årrække har overset konsekvenserne ved amfetamin-misbrug, fordi der ikke er blevet tjekket for det i samme grad som med andre stoffer.

- Min mistanke er, at vi har overset nogle dødsfald, siger han.

Vicestatsobducent Peter Thiis Knudsen fra Retsmedicinsk Institut i Odense bekræfter, at der kan være amfetamin-relaterede dødsfald, som er overset, hvis de pågældende personer ikke er blevet obduceret.

Se graf: Stoffer sendt til analyse af Fyns Politi

Bekymrer forsker: Amfetamin fylder mest i fynske retssager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce