Bekymrende resultater: Fynboer bliver federe, ryger mere og har ondt i selvværdet

Antallet af rygere har længe været faldende, men nu ses der en lille stigning blandt især unge syddanske kvinder. Arkivfoto: Colourbox

Bekymrende resultater: Fynboer bliver federe, ryger mere og har ondt i selvværdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Unge kvinder har lavere selvværd, og mændene bliver federe. Til gengæld drikkes der mindre alkohol. Det er nogle af konklusionerne i en ny, stor helbredsundersøgelse i Region Syddanmark.
  • Borgerne må selv tage ansvar for deres sundhed, siger regionsrådsformanden.

Der er en del at bekymre sig over i en ny stor undersøgelse om syddanskernes helbred.

Det konkluderer Region Syddanmark selv i en pressemeddelelse.

Regionen har sendt et spørgskema ud til en større gruppe syddanskere over 16 år, og næsten 40.000 har svaret på de 88 spørgsmål om sundhed, sygdom, trivsel og sundhedsadfærd.

Om undersøgelsen
58.000 tilfældigt udvalgte syddanske borgere over 16 år har fået tilsendt et længere spørgeskema om deres helbred.68 procent har svaret på de 88 spørgsmål om sundhed, sygdom, trivsel og sundhedsadfærd.

Sundhedsprofilen er siden 2010 blevet gennemført i alle regioner landet over.

Se hele undersøgelsen her.

Lavt selvværd og mere røg

Et af resultaterne viser, at selvværdet og sindstilstanden hos unge kvinder har det værre end tidligere.

36 procent af de 16-24-årige kvinder føler sig ofte eller meget ofte nervøse eller stressede, mens tallet i 2010 var 19 procent. Værst står det til hos dem, som bruger mest tid på sociale medier, viser undersøgelsen.

Det er også kvinderne, som trækker i den forkerte retning med hensyn til rygning. Antallet af rygere var ellers faldet gennem en længere periode, men har nu nået et stabilt niveau - bortset fra de 16-24-årige kvinder, hvor der ses en svag stigning.

Vejer for meget

Til gengæld overhales kvinderne af mændene, når det kommer til at have ekstra kilo på sidebenene. Antallet af syddanskere med et Body Mass Index over 25 stiger, og cirka seks ud af ti mænd og hver anden kvinde i Region Syddanmark er nu overvægtig. Det er de 45-74-årige mænd, som særligt stikker ud i statistikken, hvor syv ud af ti har et BMI på over 25, skriver regionen i meddelelsen.

Et lyspunkt i undersøgelsen er til gengæld syddanskernes alkoholvaner. Færre overskrider Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd. Særligt svarer de yngre mænd, at de er blevet mere afholdne: Mellem 2010 og 2017 er der 20 procent færre, som drikker mere end det anbefalede.

Borgere skal tage ansvar

Blandt andet på baggrund af undersøgelsens konklusioner vil man i regionen fortsætte indsatsen for at få færre til drikke for meget.

Og så ønsker man at tynde endnu mere ud i røgen.

- Regionsrådet skal inden længe godkende, at regionen træder ind i partnerskabet "Røgfri fremtid". Som noget af det første vil vi invitere ungdomsuddannelserne til et samarbejde om at forebygge, at eleverne begynder at ryge. Vi vil også sætte ekstra tryk på sygehusenes indsats med at henvise patienter til kommunernes rygestoptilbud, siger Bo Libergren, formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i pressemeddelelsen.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig i pressemeddelelsen over, at mange har taget tid til at svare på undersøgelsen:

- Men hvis vi for alvor skal have vendt de negative tendenser, er det nødvendigt, at borgerne også selv tager ansvar for deres egen sundhed. Så står vi klar i både region og kommuner til at støtte, hjælpe og rådgive.

Bekymrende resultater: Fynboer bliver federe, ryger mere og har ondt i selvværdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce