Begyndte Britta Nielsen at svindle allerede som 23-årig?

Britta Nielsen til ridestævne. Hun opholder sig stadig i udlandet og er ikke blevet opdaget. Foto: Ridehesten.com

Begyndte Britta Nielsen at svindle allerede som 23-årig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Allerede i 2000 fik Socialministeriet en advarsel om, at kontormedarbejderen Britta Nielsen havde problemer er at følge reglerne. Her fik hun en påtale efter, hun blev afsløret i flere fejl.

Burde systemet have stoppet Britta Nielsen i at lænse statskassen for over 100 millioner kroner fra samfundets svageste allerede i 2000? To år før det indtil videre er lykkes for myndighederne at afdække systematisk svindel. Det har Børne- og Socialsministeriet nu sat Kammeradvokaten til at undersøge.

I en aftale mellem advokatfirmaet og ministeriet fremgår det, at Britta Nielsen i 2000 fik en skriftlig advarsel, efter hun var blevet afsløret i flere fejl med udbetalinger af tilskud. Kammeradvokaten skal blandt andet undersøge "den konkrete personaleledelse af medarbejderen, herunder grundlaget for og opfølgningen på den skriftlige advarsel til medarbejderen i 2000."

Oven i skal Kammeradvokaten også vurdere, om flere personer i ministeriet og styrelsen kan drages til ansvar for den årelange svindel, om de ansvarlige kan pålægges et erstatningsansvar og om det skal have ansættelsesretlige konsekvenser for de pågældende.

Socialstyrelsen bliver pålagt at stille alt ønskede materiale til rådighed for Kammeradvokaten - inklusiv medarbejdere og lederes mailbokse. Det fremgår også af aftalen, at Kammeradvokaten skal underrette politiet, hvis firmaet kommer undervejs med, at andre end Britta Nielsen har været involveret i svindlen. En politianmeldelse skal dog ske i "dialog med departementet".

Sådan blev svindlen opdaget
1. Intern kontrol

I slutningen af august gjorde en af Britta Nielsens kolleger opmærksom på, at der var noget galt med en postering i regnskabet for 2017 i forbindelse med en intern kontrol. Socialstyrelsen havde udbetalt et beløb til en kommune, men kommunen havde modtaget et mindre beløb.

2. Forkert konto

Det gik op for Socialstyrelsen, at et af de overførte beløb var blevet placeret på en konto i Danske Bank, der ikke tilhørte den kommune, som skulle have modtaget beløbet. Samme konto havde modtaget flere udbetalinger, som skulle have gået til andre kommuner.

3. Dataspor blev fulgt

Ved at følge datasporene for overførslerne kunne Socialstyrelsen konstatere, at det var Britta Nielsen, der havde håndteret dem alle. Hun havde midlertidigt ændret kontonumrene og rettet dem tilbage igen.

4. Fiktive projekter

Senere er det også blevet konstateret, at Britta Nielsen havde oprettet fiktiv støtteprojekter, og selv indkasseret midlerne, som projekterne blev tildelt.

Undersøger alle 41 år

Avisen Danmark skrev allerede på dagen for Børne- og Socialministeriets offentliggørelse af svindlen, at Kammeradvokaten skulle stå for en ekstern advokatundersøgelse, og at PricewaterhouseCoopers skulle håndtere en ekstern revisorundersøgelse. Og samtidig med at indholdet af aftalen med Kammeradvokaten blev tilgængelig på ministeriets hjemmeside onsdag, blev indholdet af aftalen med PricewaterhouseCoopers også lagt frem.

Hvor Kammeradvokaten først og fremmest skal forsøge at placere et ansvar hos de mange ledere i styrelsen og ministeriet, som gennem årene ikke har lykkes med at opdage den kontinuerlige svindel i deres afdeling, skal PvC undersøge, hvordan der overhovedet blev skabt mulighed for at svindel kunne gennemføres.

I styrelsens interne undersøgelse er der indtil videre blevet konstateret svindel for 111 millioner tilbage til 2002. Revisorundersøgelsen skal gribe langt dybere fat. Nu skal hele Britta Nielsens ansættelsesperiode tilbage til 1977, hvor hun som 23-årig blev ansat i ministeriet, under lup. Hun arbejdede i det samme system alle årene og modtog Dronningens fortjenstmedalje for 40 års tro tjeneste i december 2016 efter en indstilling fra sin chef.

Det er ikke oplyst, hvor meget undersøgelsen fra Kammeradvokaten vil komme til at koste skatteyderne, men i aftalen med PvC fremgår det, at revisionsfirmaet regner med at sende en regning på 900-975.000 kroner. Beløbet kan dog stige, fremgår det.

Begge undersøgelser ventes at være færdige inden udgangen af 2018.

Begyndte Britta Nielsen at svindle allerede som 23-årig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce