Bederum på Nyt OUH: Kirken vil købe sig ind for millioner

Biskop på Fyn, Tine Lindhardt, står i spidsen for tilbuddet om betaling af et kirkerum på Nyt OUH.

Bederum på Nyt OUH: Kirken vil købe sig ind for millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkekirkens tre stifter i Region Syddanmark tilbyder nu at betale 6,8 millioner kroner for et kirkerum på Nyt OUH.

Folkekirken gør nu alvor af sidste års tilbud om at betale for et kirkerum på Nyt OUH.

Stifterne i Region Syddanmark - Fyens, Ribe og Haderslev - har sendt Region Syddanmark et såkaldt gavebrev, der forpligtiger til en donation på op til 6,8 millioner kroner for et kirkerum, etableret som en integreret del af Nyt OUH. Og endda mere, hvis det bliver nødvendigt.

Det nye supersygehus i Odense står efter planen færdigt i 2022.

Ifølge biskop på Fyn Tine Lindhardt er pengene afsat fra kirkeskatten.

- Vi synes, det er naturligt med et multireligiøst rum, men det er også naturligt med et egentligt kirkerum. Der er behov for et genkendeligt og trygt sted, hvor man kan være i en tung og vanskelig tid, siger hun.

Betingelsen er, at kirkerummet bliver af høj kvalitet og en integreret del af det nye supersygehus. Organisationen bag Nyt OUH har udarbejdet et forslag på baggrund af tilbuddet, der lyder på sammenlagt 100 kvadratmeter, fordelt på selve kirkerummet, et samtalerum samt toilet og depot. Det forslag er tilfredsstillende for biskoppen.

Kirkerummet skal være udover det planlagte multireligiøse bede- og fordybelsesrum, som regionens politikere allerede har vedtaget som en del af Nyt OUH.

Tirsdag skal sundhedsudvalget så vurdere tilbuddet og indstille donationen til godkendelse i regionsrådet.

Sådan ser kirkens forslag til placeringen af et kirkerum på Nyt OUH ud i forslaget, der er udarbejdet af Medic OUH.
Sådan ser kirkens forslag til placeringen af et kirkerum på Nyt OUH ud i forslaget, der er udarbejdet af Medic OUH.

Voldsom debat

Ønsket om et særskilt kirkerum skabte stor debat sidste år, hvor det højlydt blev diskuteret, om et multireligiøst bederum var nok på et dansk sygehus.

Blandt frontløberne var daværende sundhedsordfører og nuværende politisk ordfører for Konservative, fynske Mai Mercado, samt flere regionsrådsmedlemmer som Venstres Bo Libergren og Dansk Folkepartis repræsentanter.

Mai Mercado glæder sig over, at kirken nu er kommet med et tilbud. Hun mener ikke, at regionen forpligter sig til at tage imod lignende tilbud fra andre religioner, hvis man siger ja, fordi kristendommen er statsreligion.

- Flot tilbud

På den anden side stod blandt andre formand for regionens sundhedsudvalg Poul-Erik Svendsen (S), der i et læserbrev i Fyens Stiftstidende udtalte sig skeptisk om et kirke-betalt kirkerum, fordi det ville være svært ikke at tage imod samme tilbud fra andre religioner.

"Jeg vil hellere tage afsæt i, at der er fri og lige adgang til det danske sundhedssystem, uanset religiøs, etnisk eller politisk baggrund," skrev han.

I dag er han mere åben over for etableringen af et kristent kirkerum som supplement til et multireligiøst bederum og fordybelsesrum.

- Jeg vil tale for, at vi indstiller det til godkendelse. Det er et flot tilbud, der ikke belaster det planlagte sygehus byggeri, siger han.

Han mener ikke længere, at det forpligter regionen til at lade eksempelvis Islamisk Trossamfund betale for et tilsvarende rent muslimsk bederum.

- Kristendommen er den mest integrerede religion i det danske samfund. Vi har også konfirmationsforberedelse som en del af skoletiden, påpeger Poul-Erik Svendsen.

Bederum på Nyt OUH: Kirken vil købe sig ind for millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce