Barroso tilbage til startklodserne


Barroso tilbage til startklodserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RETUR: Flertallet i Europa-Parlamentet tvang Jose Manuel Barroso til at gøre sig nye overvejelser i de kommende uger
Jose Manuel Barroso smed i går håndklædet i ringen og accepterede Europa-Parlamentets krav om rokader i sit EU-kommissærhold. Det skete, da han ifølge parlamentets pressetjeneste stod til at få sit hold afvist med stemmerne 365-340.

Hvis Barroso tvinges til en større rokade, risikerer Danmark at miste den tunge landbrugskommissærpost, selvom Mariann Fischer Boel (V) i første omgang udtrykte optimisme. Hun ved dog endnu ikke, hvordan Barroso vil gribe sagen an, og emnet kan derfor blive et tema i morgen, når unionens stats- og regeringschefer mødes i Rom til underskrivelse af EU's grundlovstraktat.

Det skulle have været rendyrket pompøs ceremoni, men nu må regeringslederne stille champagneglassene fra sig og pille ved det politiske korthus, som en kommission udgør. Det kan blive en ond atmosfære med nationale overtoner, og et nyt udspil ventes tidligst besluttet på EU-topmødet i Bruxelles næste torsdag og fredag.

Igår var der ingen tegn på indrømmelser fra de regeringer, hvis kandidater er under pres.

Stærke statsministre

- Det er de statsministre, der er stærkest, som afgør, hvem der bliver fyret. Der er ikke en sammenhæng mellem parlamentets høringer og dem, der nu bliver fyret, siger europaparlamentariker Jens-Peter Bonde fra Junibevægelsen.

Han gætter på en endelig afklaring 17. november, når der har været parlamentshøringer med nye kommissærer og dem, der blot får tildelt nye arbejdsområder. Andre mener, afklaringen først kommer i december. I mellemtiden kommer Romano Prodis ellers afgående kommission på overarbejde.

Krav fra Italien

Humlen er, at Italien formentlig vil kræve yderligere ændringer end blot en udskiftning af Rocco Buttiglione, den stærkt katolske justitskommissærkandidat som udløste striden ved blandt andet at kalde homoseksualitet en "synd". Det fik mange til at betvivle hans dømmekraft som den kommissær, der skal bekæmpe diskrimination og sikre borgerne deres rettigheder.

Også Hollands Neelie Kroes, Letlands Ingrida Udre, og Ungarns Laszlo Kovacs er åbent blevet nævnt som fyrings-kandidater, men i næste række kan Boel ende i skudlinjen. Hun er nemlig en af de seks kandidater, der fik hårdest kritik efter Parlamentets høringer.

- Nu ved jeg ikke, hvordan Barroso vil gribe situationen an, men i det ressortområde, jeg har fået tildelt, har et flertal jo støttet mig, og det formoder jeg, de fortsat vil gøre, sagde Boel.

Venstres EU-parlamentarikere, som forgæves kæmpede for et ja til de nuværende kandidater, beskyldte de danske socialdemokrater, og i særlig grad Poul Nyrup Rasmussen (S), for at have bragt Boels post i fare.

- Det Nyrup har gjort, kan koste Danmark landbrugskommissærposten, sagde Karin Riis-Jørgensen og Niels Busk samstemmende.

Landene mister magt

I lighed med Bonde pegede Venstrefolkene på, at medlemslandenes parlamenter som et udslag af gårsdagens udvikling mister magt, fordi Europa-Parlamentet nu viser sig parat til at ændre nationale parlamenters og regeringers beslutninger.

- Det er suverænt medlems-landene, som skal udpege kommissærer. Vi er imod et føderalistisk sammenrend i parlamentet, som tror, de skal bestemme det, sagde Riis-Jørgensen og Niels Busk.

Europaparlamentariker Henrik Dam Kristensen (S) afviste kritikken.

- Det er latterligt. Det her handler om, at vi stod til at få en person som kommissær (Buttiglione, red.), som er langt uden for det værdisæt, vi er fælles om i Europa, sagde Dam Kristensen.

Det flertal, som satte Barroso stolen for døren, består af kommunister, nationalister, socialister, grønne, unionsmodstandere, socialdemokrater og socialliberale.

Til sidstnævnte gruppe hører Anders Samuelsen (R). Han afviste blankt Riis-Jørgensens påstand om, at udviklingen fører til kaos og spiller kort i hånden på unions-modstandere ved næste års folkeafstemninger om EU's grundlovstraktater.

- EU styrkes

- Det her viser, at Europa-Parlamentet er parat til at kæmpe for borgernes grundlæggende rettigheder. Det her gør parlamentet stærkere, og det gør EU stærkere. Nu kan vi sige til borgerne, at de kan stole på os i Parlamentet. Vi står vagt om de værdier, det her projekt er bygget på, og derfor kan borgerne stemme ja, sagde Samuelsen.

Barroso tilbage til startklodserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce