Skal kampen om tilflyttere, statslige arbejdspladser og arbejdskraft vindes, er det nødvendigt med øget fynsk samarbejde, mener nytiltrådte borgmestre.

Jyderne og sjællænderne kan bare komme an.

De fynske borgmestre har fået blod på tanden i kampen om statslige arbejdspladser, nye veje og flere tilflyttere. Vejen er et øget samarbejde på tværs af fynske kommuner. Det er budskabet fra de ti fynske førstemænd, der de næste fire år står i spidsen for hver deres kommune.

- På Fyn har vi i mange år underholdt og skoset hinanden for, at alt er gået Jyllands vej, fordi de har været bedre til at arbejde sammen. Men de senere år har vist, at vi måske er på vej til at overhale Jylland. Vi har stået sammen om udvidelse af motorvejen og linjeføringen af den nye jernbane, nævner borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V).

Udover ønsket om at få del i statslige investeringer peger samtlige borgmestre på, at det er nødvendigt med en fælles indsats for at få flere ledige i arbejde. Desuden bliver der de kommende år kamp om at sikre kvalificeret arbejdskraft til for eksempel robotvirksomhederne i Odense og andre virksomheder med behov for specialiseret arbejdskraft.

I dag er kun fem af de ti fynske kommuner med i erhvervssamarbejdet Udvikling Fyn, der har som mål at sikre fynsk vækst. En af de kommuner, der ikke er med, er Nordfyns Kommune, men borgmester Morten Andersen (V) vil nu tage et medlemsskab op i det nye byråd. Det er borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Olesen (S), også parat til, men er mere forbeholden.

- Vi skal drøfte med det lokale erhvervsliv, hvordan vi får mest for pengene, siger han.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.

Mere om emnet

Se alle
1
Det vil din borgmester: Se de fynske ønsker her

Det vil din borgmester: Se de fynske ønsker her

Analyse: Kan Hans, Morten, Bo og Peter gå i takt?

Analyse: Kan Hans, Morten, Bo og Peter gå i takt?