Bagsiden af girlpower

Uma Thurman i skikkelse af Kill Bill, der giver mændene tæsk, inspirerer unge piger.

Bagsiden af girlpower

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De er blevet opdraget med, at kvinder ikke skal stå i skyggen af mænd. Nu slås pigerne med spark og slag for respekten på gaden

Når en pige fra nabogruppen skal ordnes, er det ikke længere nødvendigt at ringe efter kæresten. Pigerne kan selv.

I de seneste mange år er volden steget for piger under 18, og en af årsagerne er, at der er sket et skifte i pigekulturen.

Der er skabt en slags trend, hvor pigerne lærer, at det er sejt at være maskulin og stærk, fortæller forfatter Per Straarup Sørensen. Han har skrevet flere bøger om pigebander og ungdomskultur.

- En af grundene er, at de i princippet er opdraget som drenge. De lærer, at de kan alt og skal kæmpe for at nå deres mål. Piger skal ikke stille sig i baggrunden. De oplever tværtimod mange kvinder slå igennem i politik og erhvervslivet, forklarer han.

Kill Bill inspirerer

Jannie Koch er uddannet socialpædagog og arbejder til daglig med unge piger, der ofte tyer til vold på gaden. Hun møder pigerne i Pigegruppen, der er et socialt projekt for udsatte piger i alderen 13 til 18 år i København. Hun oplever også, at pigerne har taget de negative sider af girlpower til sig.

- De ser Kill Bill i biografen, og de ser hele den her girlpower magt. Spice Girls og Kill Bill, hvor Uma Thurman laver karate og tæsker alle mulige mænd. Der er noget kønsspecifikt. Du og jeg kæmper for lige løn, og de kæmper for lige respekt på gaden, siger Jannie Koch.
Fakta
Opgørelser viser dog, at pigerne i mange tilfælde lægger den kriminelle karriere på hylden, når de bliver 18-20 år, mens drengene i de fleste tilfælde fortsætter.

De voldelige pigegrupper er ikke organiseret i bander, men i en slags venindegrupper der danner et fællesskab i at være voldelige.

Lidt over halvdelen af de voldelige piger er af anden etnisk herkomst, men politiet betegner ofte de danske piger som sværere at nå, fordi de ofte også er storforbrugere af stoffer og alkohol.

Slag, spark, brændemærkning, tissen på, hårafklipning er blot nogle af de metoder, pigerne bruger.

En ting til fælles

De piger, der ender i voldsstatistikkerne har dog en ting til fælles.

- Det handler om socialt udsatte piger, som ofte har oplevet nederlag, svigt og hårde skift i deres liv. De tyer til vold, fordi de kender vold, forklarer Per Straarup Sørensen.

Den samme historie fortæller Jannie Koch. Pigerne har altid selv været udsat for eller været vidne til vold, og derfor giver det bedst mening at løse problemerne med næverne i situationer, hvor de fleste andre ville bruge mundtøjet.

Arabiske piger lydhøre

Ifølge Per Straarup Sørensen er der en lille overrepræsentation af piger med anden etnisk baggrund.

- For dem handler det ofte om voldsomme pubertetsopgør på grund af kulturelle sammenstød. De oplever oftere vold i opdragelsen og har strenge forældre. Når deres mentalitet støder sammen med den danske, giver det sig tit udslag i et voldsomt oprør fra pigernes side, forklarer han.

Til gengæld kan de piger også være nemmere at hjælpe ud igen, oplever politiassistent Allan Jacobsen, der er leder af Aalborg Politis Ungdomsgruppe.

- De arabiske piger er ofte lettere at flytte og nemmere at nå ind til, fordi de ikke drikker. En stor del af de piger, vi ellers møder, har misbrug af den ene eller anden slags, og de kan være rigtig svære at nå, for du kan ikke forebygge blandt fulde mennesker, fortæller Allan Jacobsen.

Bagsiden af girlpower

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce