Bålet er en modvægt til computeren

Grafik: Gert Ejton.

Bålet er en modvægt til computeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksperterne er enige: Når vi omgiver os med computere og teknik dagen lang, har vi brug for en modvægt. Så må vi ud i naturen

De har altid været der, spejderne, der fik afløb for det moderne liv ved at bygge huler og lave mad uden døre.

- For 10 år siden så de ikke særligt hippe ud, men nu må vi sige, at de bare var forud for deres tid, siger journalist Signe Wenneberg, der lever af at sælge haveidéer og artikler. Hun hylder selv bålpladser eller gasplads på terrassen i stedet for det komfortable samtalekøkken, og hun sover også gerne under åben himmel.

- Vi vil væk, væk, væk fra den bærbare computer og mobilen. Naturen er en modvægt til alle de computere og teknik, vi omgiver os med, siger Signe Wenneberg, og det giver cand. mag Mette Mechlenborg fra Moderne Kultur på Syddansk Universitet hende ret i.

- Det er dels et modefænomen, men det er også for at få en diskussion af, hvor kompliceret vi ønsker, at livet skal være, siger Mette Mechlenborg.

Bålet er udtryk for kritik

Når man vender den moderne civilisation ryggen, er det en kritik af samfundet i dag. En kritik, der går på, at hverdagen er stressende og hæsblæsende, siger Mette Mechlenborg.

I modsætning til Signe Wenneberg tvivler hun på, at tendensen er mere end forbigående. Hun henviser til udviklingen i historien.

- Men den samme kritik af samfundet dukker op senere igen i en anden form end nu - og med nogle andre pander, som vi absolut også må købe til den tid, siger Mette Mechlenborg og fortsætter:

- Vi må heller ikke glemme, at en stor del af livet om lejrbålet er udtryk for forbrugerisme. At købe lejrbåls-remedier giver samme tilfredsstillelse som at købe alt andet.

Ikke selve naturen

De mange nye ting og sager til brug i naturen opfatter Mette Mechlenborg som bekræftelse på, at det mest er idéen om at vende tilbage til naturen, vi er interesserede i.

- Det er ikke selve naturen, for den er egentlig ikke så behagelig. Der er myrer og sådan noget, siger hun, der heller ikke mener, at vi går ud i naturen for naturens skyld.

- Helt ærligt bliver det ikke, for naturen er for længst holdt op med at være naturlig. Alt, vi omgiver os med derude, er jo iscenesat. Det er kultur, siger hun, men det tager Signe Wenneberg ikke så nøje.

- At vi køber ting til madlavning i haven er udtryk for en tendens til, at vi vil være mere udenfor, og det er jo fedt.

- Det kan selvfølgelig virke lidt som en farce, at vi nu får bål udendørs, men det handler om at søge tilbage til det egentlige. Og mennesket er en del af naturen, siger hun.

Bålet er en modvægt til computeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce