Arbejdsvanvid skader børnene


Arbejdsvanvid skader børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFHÆNGIGHED: Fleksible job giver flere arbejdsnarkomaner - fynsk psykolog slår alarm
Jagten på anerkendelse og indflydelse i jobbet fik Sylvia Fredenslund til at ofre livet med sine børn, familie og venner. Som arbejdsmarkedskonsulent i Fyns Amt arbejdede hun i døgndrift.

- Jeg var enormt pligtopfyldende. Nogle gange sad jeg til klokken 03.30 om natten, og så stod jeg op næste morgen klokken 06.00 og startede en ny dag. Jeg mistede evnen til at være mentalt til stede - havde altid tankerne på min næste opgave. I dag kan jeg se, at jeg især svigtede min mindste datter, siger Sylvia Fredenslund, der havde styrken til at kvitte jobbet i efteråret 2002.

Nu bor hun i Harboøre med datteren på 10 år.

Hvor mange danskere, der lader jobbet tage styringen, er aldrig undersøgt. Men med stadig flere fleksible hjemmearbejdspladser er antallet stærkt stigende.

Det går ud over både helbred og familien, fastslår den fynske psykolog Pernille Rasmussen, der har specialiseret sig i arbejdsnarkomani. Hun mener, at danskere undervurderer fænomenet.

Angst hos børnene

- Arbejdsnarkomani er alvorligt, fordi det fører til stress og udbrændthed. Men det fører også til en masse skilsmisser og personlige kriser, fordi de svigter deres familier, uden de selv erkender det, siger Pernille Rasmussen, der understreger, at nogle kan arbejde rigtig meget uden problemer. Det afgørende er evnen til at koble fra.

Hun henviser til en amerikansk undersøgelse af professor og psykoterapeut Bryan E. Robinson, der konkluderer, at børn af arbejdsnarkomaner i højere grad bliver ramt af blandt andet angst og depressioner end børn af alkoholikere.

- Det er, fordi børn af alkoholikere trods alt kan forholde sig til flasken som det onde, mens arbejdsnarkomanen bliver hyldet og rost, mens børnene bliver svigtet, siger Pernille Rasmussen.

Hun mener, at cheferne må tage ansvaret for at skærpe den fleksible arbejdstid. Det er Ledernes Hovedorganisation enig i.

- En arbejdsnarkoman med ubegrænset arbejdstid er som at lade en alkoholiker være bartender. Derfor bliver det mere og mere ledernes opgave at bremse folk i stedet for at sætte dem i gang. Dilemmaet er bare, at man stadig gerne vil have medarbejderne til at yde så meget som muligt, siger arbejdsmiljøkonsulent Signe Tønnesen fra Lederne.

En ny stress-undersøgelse fra DJØF, Danmarks Jurist- og Økonom Forbund, viser, at næsten hver anden arbejder hjemme om aftenen og i weekender. Undersøgelsen viser også, at hver tredje kvinde og hver fjerde mand føler sig stresset.

Arbejdsvanvid skader børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce