DI Transport har over for Folketingets transportudvalg udtrykt deres opbakning til de vestfynske virksomheder, som vil blive ramt af en sydlig linjeføring af den kommende vestfynske jernbane.

Skal den kommende vestfynske jernbane løbe nord for motorvejen eller syd for? Det er spørgsmålet, når folketingspolitikerne, formentlig før sommerferien, skal træffe en afgørelse på området.

Vejdirektoratet anbefaler den sydlige linjeføring, mens Assens og Middelfart Kommuner har advokeret for den nordlige linjeføring blandt andet for at skåne erhvervslivet. Nu melder en af de helt store brancheorganisationer, Dansk Industri (DI), sig også ind i kampen.

Det sker efter et møde i Folketingets transportudvalg torsdag 11. maj, hvor brancheorganisationen sammen med den Ejby-baserede gasvirksomhed Strandmøllen forklarede ordførerne om konsekvenserne ved en sydlig linjeføring. Det fortæller branchedirektør for DI Transport Michael Svane.

- Jeg bidrog til et foretræde for udvalget, fordi jeg kender Strandmøllens udfordringer i forhold til en sydlig linjeføring, siger han og fortsætter:

- Her har vi produktionsvirksomhed, som vi skal passe på, og som allerede har planlagt investeringer. Derfor var det vigtigt, at vi som erhvervsorganisation stillede op, så politikerne grundlæggende er klar over konsekvenserne ved given linjeføring. Og jeg oplevede god lydhørhed, siger han.

Arbejdspladser på spil

Strandmøllen har et produktionsanlæg lige syd for motorvejen i Ejby, og skulle den sydlige linjeføring blive en realitet, vil det få konsekvenser for virksomheden, fortæller teknisk-, kvalitets- og regulatorisk chef for Strandmøllen Lone Hogervorst Jensen.

- Vi fortalte udvalget, at vores virksomhed vil komme i klemme mellem motorvejen og jernbanen, hvis den sydlige linjeføring bliver valgt, siger hun.

Lone Hogervorst Jensen uddyber, at det ville få store konsekvenser for Strandmøllen, hvis produktionsanlægget bliver tæt omkranset af både motorvej og jernbane. Det ville betyde, at virksomheden ville få svært ved at gennemføre udvidelser, og at det dermed ville kunne koste fynske arbejdspladser.

- Det vil blive et problem med plads og godkendelser fra sikkerhedsmyndighederne, siger hun og fortsætter:

- Vi har allerede konkrete planer om to investeringer, og det har vi fortalt politikerne om. Det ene er helt klart bremset af bestyrelsen på grund af usikkerhed med banen. Derfor vil en sydlig linjeføring nok betyde, at vi vil udvide i Sverige og Tyskland i stedet, siger Lone Hogervorst Jensen og anslår, at de to planlagte udvidelser vil kunne give fem til 10 nye arbejdspladser.

Flere virksomheder rammes

Det anslås, at en sydlig linjeføring ville være 400 millioner billigere at bygge, og det er altså den model, som Vejdirektoratet anbefaler. Det ville dog ikke blot få konsekvenser for Strandmøllen.

Tidligere har andre virksomheder i Ejby udtrykt deres bekymring om den sydlige linjeføring. Otte virksomheder skrev sidste år et samlet høringssvar til udvalget om den sydlige models konsekvenser for erhvervslivet. Blandt andre Danlad, der vil blive jævnet med jorden af en sydlig linjeføring. Direktør Henrik N. Christensen sagde i december sidste år til avisen:

- En konsekvens kan blive, at vi bliver nødt til at flytte en stor del af vores produktion til udlandet.

Næste møde om den vestfynske jernbane er i uge 21.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
4
Se kortet: Her skal jernbanen gå over Vestfyn

Se kortet: Her skal jernbanen gå over Vestfyn

Fra vrede til lettelse: Jernbane splitter borgere i Indslev

Fra vrede til lettelse: Jernbane splitter borgere i Indslev

- Vi har den største forståelse for, det berører nogle mennesker

- Vi har den største forståelse for, det berører nogle mennesker