Beredskab Fyn pumper stadig vand i Nyborg og ved Hasmark efter søndagens storm. Indsatsen fortsætter indtil middag, hvorefter det store oprydningsarbejde går i gang. Generelt er det dog gået efter planen, siger viceberedskabsdirektør.

Beredskabet er i gang med at pumpe vand væk fra voldgravene i Nyborg og i et lavtliggende digeområde ved Hasmark. Denne indsats har været i gang siden søndag aften, da stormen Ingolf ramte Fyn.

- Det sidste, jeg har hørt, er, at vi fortsætter med at pumpe i Nyborg indtil middag, og jeg forventer noget lignende i Hasmark, siger viceberedskabsdirektør René Cording Jensen, Beredskab Fyn.

Problemet i Nyborg er, at voldgravsystemet ikke kan komme af med vandet, når vandstanden er over en vis højde, og denne højde er man fortsat over. I Hasmark er der derimod tale om en pumpestation, der er sat ud på grund af stormen, og derfor er beredskabet sat ind i stedet. Generelt har situationen dog været under kontrol.

- Den helt store udfordring har været de meget svingende prognoser. Det gør det svært at vide, hvor man skal prioritere indsatsen. Samlet set er det dog gået godt, og vi kan se, at der har været god effekt de steder, hvor vi har sat ind, siger René Cording Jensen og fremhæver indsatsen i Nyborg og på Bogense Havn.

Så højt stod vandet i Kerteminde mandag morgen

Video: Charlotte Pedersen

Stort oprydningsarbejde

Når pumperne stopper ved middagstid, er arbejdet ikke ovre for Beredskab Fyn. Herefter begynder det store oprydningsarbejde.

- I første omgang skal vi have ryddet op på sand og sandsække, hvorefter vi skal pakke pumper og Watertubes ned og have rengjort det hele. Endelig skal vi have talt op og gjort status, og så er indsatsen ved at være slut. Men der går formentlig en uges tid endnu, siger René Cording Jensen.

René Cording Jensen påpeger, at stormen ikke gav anledning til de rekordhøje vandstande, som flere prognoser havde varslet. Det var forventet, at vandstanden på Fyn ville toppe ved midnatstid, men allerede klokken 21.30 meddelte DMI, at vandet var ved at trække sig tilbage.

- Vi er selvfølgelig meget opmærksomme, når prognoser forudser en stigning i vandstanden på op mod to meter, hvilket vi slet ikke har ressourcer til at dæmme op for. I et sådan tilfælde ville vi være nødt til at lave en benhård prioritering. Det blev heldigvis ikke nødvendigt, siger René Cording Jensen.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Slap med skrækken: Odense Roklub er træt af oversvømmelser

Slap med skrækken: Odense Roklub er træt af oversvømmelser

3
Klima-eksperter: De fynske kyster bliver mere udsatte i fremtiden

Klima-eksperter: De fynske kyster bliver mere udsatte i fremtiden

Højvandet falder: Vandet er på retur - men der pumpes stadig

Højvandet falder: Vandet er på retur - men der pumpes stadig