På ti år er antallet af udenlandske studerende i Danmark fra andre EU-lande næsten tredoblet, viser nye tal.

Antallet af studerende fra de øvrige EU-lande, som tager til Danmark for at tage en videregående uddannelse er eksploderet gennem de seneste ti år.

Det viser en beregning fra Uddannelsesministeriet.

I 2002 gik godt 6200 studerende fra de lande, der i dag er medlem af EU eller af det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) på de videregående uddannelser.

Og det tal er siden hen vokset støt hvert eneste år, så det i 2011 nåede op omkring 17.500. Altså næsten en tredobling på ti år.

Tallene fra Uddannelsesministeriet falder midt i slutspillet på regeringens og oppositionens langstrakte forhandlinger om SU og kontanthjælp, der er afgørende at få løst, før en endelig vækstplan for de kommende syv år kan falde på plads.

Netop striden om de udenlandske studerendes indtog på de danske uddannelsessteder er en af de helt store knaster i SU-forhandlingerne.

Det sker efter en EU-dom har slået fast, at udlændinge fra EU har ret til fuld dansk SU, hvis de sørger for at have et arbejde ved siden af studierne.

Ifølge regeringen vil det koste statskassen mindst 200 millioner kroner om året, men ifølge oppositionen er tallet langt højere - mindst det dobbelte - og kravet lyder enstemmigt fra blå blok, at regeringen skal tage denne udvikling langt mere alvorligt.

Hos Dansk Folkeparti ser man med stor bekymring på beregningen fra Uddannelsesministeriet.

- Tallene viser med al tydelighed, at det allerede er meget attraktivt for udenlandske studerende at studere i Danmark. Der er ingen tvivl om, at den nye EU-dom betyder, at det bliver endnu mere attraktivt at komme til Danmark, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

- Dansk Folkeparti frygter en regulær eksplosion af tilstrømningen af udenlandske studerende til Danmark, som nu i stor stil skal til at have SU. Det kan blive rigtigt dyrt for Danmark, og vi må ikke glemme, at pengene kommer fra velfærden, siger han.

- Det er mig en gåde, at regeringen ikke tager denne trussel mere alvorligt, end det er tilfældet, lyder det fra Peter Skaarup.

Onsdag sagde økonomiminister Margrethe Vestager (R), at oppositionens krav er det samme som at kræve traktatændringer i EU. Det afviser blå blok.

Mere om emnet

Se alle

EL om EU-dom: Dansk velfærdsmodel respekteres ikke

3
EU-domstol: Studiestøtte kræver ikke bopæl

EU-domstol: Studiestøtte kræver ikke bopæl

Minister: Vi skal drøfte dansk SU efter EU-dom