Antallet af astma-anfald kan halveres


Antallet af astma-anfald kan halveres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny kombination af astmamedicin halverer antallet af astmaanfald hos patienterne, viser en verdensomspændende undersøgelse, som professor Hans Bisgaard, leder af Dansk Børneastma Center på Amtssygehuset i Gentofte, har stået i spidsen for.

Hidtil har astmapatienter haft to typer medicin - en inhalator med stoffet binyrebarkhormon, som de skal bruge morgen og aften for at forebygge astmaanfald. Derudover har patienterne været udstyret med en inhalator med stoffet HB1, som bruges til behandling og lindring ved akutte astmaanfald.

Dramatisk effekt

I en tre-delt undersøgelse med i alt 7000 patienter samlede lægerne de to typer medicin i én inhalator og gav halvdelen af deltagerne den nye kombination af medicin, når de fik symptomer. Den anden halvdel af patienterne fortsatte med den gængse medicin.

- Jeg kan ikke mindes så dramatisk en effekt som i denne undersøgelse. Antallet af astmaanfald hos de patienter, der fik den nye kombination af medicin, blev halveret, langt færre blev indlagt på hospitalet, og færre astmapatienter måtte gå til deres læge, siger Hans Bisgaard, der er specialist i astma hos børn.

Med kombinationen af forebyggende og behandlende medicin får patienterne en bedre dosering af medicin, siger Hans Bisgaard.

- Hidtil har patienterne nok ofte fået for meget astmamedicin, fordi den praktiserende læge udskrev medicin for et halvt år ad gangen. Nu bliver det symptomerne, der styrer dosis. Det ender med, at astmapatienterne i sidste ende får mindre medicin, fordi det bliver givet på det rigtige tidspunkt, hvor der er mest behov for det, siger Hans Bisgaard.

Astma er en lungesygdom, som kan udvikles hele livet. Astmaanfald opstår blandt andet ved forkølelse, allergi, eller hvis patienten overanstrenger sig fysisk. Ved et astmaanfald hoster patienten og får åndenød. I Danmark lider 15 pct. af småbørnene, 8 pct. af skolebørnene og 4 pct. af de voksne af astma.

Antallet af astma-anfald kan halveres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce