Ansøgere må have tålmodighed


Ansøgere må have tålmodighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) frygter "hvidvaskning af illegal indvandring" og opfordrer til tålmodighed, mens regeringen gransker EU-dom

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) havde for alvor brug for sin juridiske baggrund, da hun i går skulle stå skoleret i Folketingets Europaudvalg. Her skulle hun bringe klarhed over de danske udlændingeregler i kølvandet på den EU-dom, som i juli slog fast, at en EU-borger har ret til familiesammenføring med sin ægtefælle, selvom denne ikke opholder sig lovligt i Europa.

I to timer og under tropisk temperatur og massiv pressebevågenhed fremførte hun sin sag, som hun havde nedskrevet på små talekort, På flere stræk lød hun som et ekko af statsminister Anders Fogh Rasmussen med udsagn om, at regeringen vil "bekæmpe svindel og snyd" og "udvise rettidig omhu".

Derudover fandt hun de store gloser frem om dommen, som ifølge ministeren betyder, at ægteskab nu kan bruges til at hvidvaske ulovligt ophold, og at det i sidste ende kan øge søgningen til Europa, hvis det bliver sat i system af menneskesmuglere.

Dommen endevendes

I samme åndredrag bad hun de danskere, som overvejer at søge om familiesammenføring inden for rammerne af den nye dom til at søge, men til samtidig at væbne sig med tålmodighed.

- Dommen og dens konsekvenser bliver endevendt i ministeriet, og så kommer vi med en vejledning, når vi ved, hvordan retstilstanden er for disse sager, sagde ministeren som på trods af efterspørgsler fra især Enhedslisten ikke kunne komme det nærmere, hvornår sådan en vejledning til borgerne er klar. Hun afviste dog efter samrådet, at danskerne får lov at vente flere år, ligesom hun forsikrede, at langt de fleste familiesammenføringssager vil blive behandlet som normalt, fordi de slet ikke bliver berørt af dommen.

Den svenske vej

Blandt andet erklærede hun sig delvist enig med juraeksperter, som har fremført, at dommen ikke ændrer noget som helst for dem, der rejser til Sverige for at opnå familiesammenføring. Sverige har nemlig aldrig stillet "lovligt ophold" som krav for at tildele familiesammenføring. Alligevel afviser hun, at regeringen blæser sagen unødigt op.

- Det er meget principielt det her, at hvis EU skal have den her politik, så er vi nødt til at prøve at påvirke det, for vi synes det er forkert politik.

Det fik udvalgets formand Svend Auken (S) til at undre sig over, hvorfor regeringen ikke har arbejdet aktivt for påvirke det direktiv fra 2002, som EF-domstolen læner sig op ad.

- Her står ikke et ord om, at det skal være en betingelse, at ægtefællen har lovligt ophold. Hvis regeringen føler, det er så afgørende, hvorfor stillede man så ikke et ændringsforslag? Det havde da været noget nemmere at påvirke tingene dengang i stedet for flere år efter, at direktivet er vedtaget, mente han, hvilket fik Birthe Rønn Hornbech til syrligt at konkludere, at den mest dominerende klogskab de seneste uger har været bagklogskaben.

Afdæmpet kritik

På samrådet nedtonede Birthe Rønn Hornbech sin tidligere kritik af EF-domstolen, og hun afviste, at regeringen har blæst til kamp mod domstolen. Løsningen er stadig at gå til de øvrige EU-lande for at få reglerne strammet.

Samrådet fik på ingen måde karakter af et stormløb mod regeringen, dels fordi den store 'synder' i sagen er udråbt til at være EF-domstolen, og dels fordi opposition kom med hver sin dagsorden. Fra Enhedslistens ønske om at stække EF-domstolens magt, over de radikales og SF's krav om at kærlighed skal kunne vandre frit over landegrænser, til Dansk Folkepartis fokus på at slå værn om de stramme danske udlændingeregler.

Integrationsministeren kan vente lidt mere pres på fredag, hvor hun igen skal i samråd, denne gang i integrationsudvalget, hvor de danske udlændingeregler atter er på dagsorden.

Ansøgere må have tålmodighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce