Politiet afviser en politianmeldelse fra Odense-advokaten Klaus Ewald. Det er ikke rimeligt at formode, at Red Barnet har foretaget sig noget strafbart, lyder begrundelsen.

Odense-advokaten, Klaus Ewald, fik stor opmærksomhed, da han i september anmeldte Red Barnet til politiet for menneskesmugling. Den islam- og indvandrerkritikske advokat kaldte hjælpeorganisationens livreddende aktioner i Middelhavet for ulovlig trafficking af migranter.

Sagen kort

Red Barnets redningsskib Vos Hestia har reddet menneskeliv i Middelhavet mellem Libyen og Italien, hvor mange migranter og flygtninge forsøgte at nå til Europa. Odense-advokaten Klaus Ewald anmeldte 4. september Red Barnet til politet for menneskesmugling efter straffeloven.

Københavns Politi har nu afvist at efterforske sagen, fordi myndigheden skønner, at der ikke er den rimelige formodning om, at der er foregået noget strafbart, som der skal være i følge retsplejeloven.

Nu har politiet imidlertid pure afvist at efterforske sagen:

"Politiet efterforsker kun sager, hvor der er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart. Det mener jeg ikke, at der er i dette tilfælde", skriver advokaturchef Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politis anklagemyndighed, som begrundelse for ikke at efterforske sagen.

Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, er ikke overrasket over, at Klaus Ewalds anmeldelse blev en fuser:

- Jeg har ikke haft én søvnløs time over den anmeldelse. Jeg har på intet tidspunkt regnet med, at Københavns Politi overhovedet ville røre ved den sag, for der er ikke fugls føde på den, siger Jonas Keiding Lindholm og tilføjer:

- Vi gør reelt det, der ligger i vores navn: Vi redder børn. Jeg har aldrig oplevet, at det skulle være ulovligt.

Klaus Ewald har ikke tænkt sig at lade sagen ligge, slår han fast.

- Jeg har tænkt mig at klage over afgørelsen. Man har ikke engang ulejliget sig med at kontakte mig eller at efterforske. Det tyder ikke på, at de har gjort andet end at registrere min anmeldelse, og det er ikke særlig borgervenligt at afvise på så tyndt et grundlag, siger Klaus Ewald.

Ewald skal inden fire uger begrunde overfor politimyndigheden, at han har ret til at klage over afgørelsen, og det har han tænkt sig at gøre.

- Jeg har informationer fra anden side om, hvad der foregår i Middelhavet, og det har jeg tænkt at at sende til klageinstansen og opfordre til, at genoptage efterforskningen, siger Klaus Ewald.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.

Mere om emnet

Se alle
6
Vil trække statsstøtte: DF vil ramme Red Barnet på pengepungen

Vil trække statsstøtte: DF vil ramme Red Barnet på pengepungen

1
På tide med anmeldelse: Venstre kalder Red Barnet-skib for migrant-magnet

På tide med anmeldelse: Venstre kalder Red Barnet-skib for migrant-magnet

19
- Red Barnet står bag færgerute for migranter

- Red Barnet står bag færgerute for migranter