Anklager om frifindelse af overlæge: - Man kan ikke være vildt overrasket over udfaldet

Det er op til Statsdadvokaten, der formentlig rådfører sig med Rigsadvokaten, om frifindelsen af en overlæge fra OUH skal ankes til landsretten. Foto: Michael Bager

Anklager om frifindelse af overlæge: - Man kan ikke være vildt overrasket over udfaldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kommer ikke bag på anklager Klaus Holten Kristensen, at Retten i Odense har frifundet overlægen fra OUH. Selv i anklagemyndigheden har der været intern uenighed om sagen, der ifølge anklageren peger direkte ned i den dagsorden, sundhedsministeren torsdag adresserede i sit nye udspil efter mistilliden mellem lægerne og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Han var tiltalt for grov eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i forbindelse med et patientdødsfald, men fredag formiddag blev overlægen fra OUH's infektionsmedicinske afdeling frifundet ved Retten i Odense.

Dommen tydeliggør ifølge anklager Klaus Holten Kristensen fra Fyns Politi, at sager som denne ikke er ligetil.

- Det viser meget godt, at de her sager ikke er nemme. De er ofte kendetegnet ved at være udtryk for en hårfin balance: Er man på den ene eller anden side af stregen?

Kompleksiteten kommer ifølge anklageren også til udtryk i det forløb, der har ledt op til retssagen med intern uenighed i anklagemyndigheden. Statsadvokaten havde i sommer besluttet at droppe sigtelsen mod overlægen, fordi vurderingen var, at han ikke ville blive fundet skyldig. Det var Styrelsen for Patientsikkerhed uenig i, og det samme var Rigsadvokaten, der rejste sagen på ny.

- Sager kan jo generelt falde ud til begge sider, men i denne sag i særdeleshed kan man ikke være vildt overrasket over, at den får det udfald, den gør, siger anklageren.

Højaktuel dagsorden

Torsdag kom sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med et udspil for at imødekomme kritikken fra mere end 9000 læger, der sammen har udtrykt mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed efter en række sager, hvor styrelsen ifølge lægerne har drevet klapjagt på lægerne. Ikke mindst i den såkaldte Svendborgsag, hvor landsretten idømte en læge en bøde - og som Højesteret på et tidspunkt også skal tage stilling til.

Sagen fra OUH peger direkte ned i konflikten, hvor ministeren nu vil forsøge at genoprette tilliden mellem sundhedspersonale og styrelsen, mener anklageren.

- Én ting er, om man måtte have tilsidesat nogle interne regelsæt for ageren på et sygehus. Noget andet er, om man skal reagere strafferetligt. Og sagen her falder jo lige præcis ned i den dagsorden, der i øjeblikket foregår på højeste plan, hvor ministeren har søsat en plan som reaktion på lægernes udtrykte mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed, siger Klaus Holten Kristensen og fortsætter:

- Det er langt uden for mit gebet, med jeg nævner det, fordi timingen (af dommen, red.) er tankevækkende i forhold til de mulige kursændringer, man tænker over i København.

Anklageren forklarer, at det formelt set er op til Statsadvokaten, om sagen skal ankes til landsretten, men at den beslutning på grund af historikken i sagen formentlig vil blive truffet sammen med Rigsadvokaten.

Anklager om frifindelse af overlæge: - Man kan ikke være vildt overrasket over udfaldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce