Anklager: Konkurskongen skal have et års fængsel

Bryan Göddert, anklaget for at systematisk at operere på den forkerte side af loven, når han fører selskaber til kunkurs. Han var ikke selv til stede i retten under anklagerens procedure mod ham. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Anklager: Konkurskongen skal have et års fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retssagen mod Bryan Göddert, der er anklaget for systematisk at overtræde loven i forbindelse med et utal af konkurser, er den første af sin art.Normalt får man 14 dage for en enkelt overtrædelse - her er det så omfattende, at anklageren kræver mindst et år bag tremmer.

Link: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Retten: Retssagen mod Bryan Göddert, der på syv år har ført flere end 600 selskaber til konkurs eller tvangsopløsning, har stået på i mere end en måned. Men nu - efter minutiøs gennemgang af én anklage om grov momsvindel og 26 anklager om forsvundet regnskabsmateriale - synger den på sidste vers.

Senioranklager Lisette Jørgensen fra Advokatur for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi har retsmøde efter retsmøde oprullet for dommeren og to domsmænd, hvordan mønstret har været i Bryan Gödderts forretning.

Han har mod et honorar på mellem 25.000 og 50.000 sat sig ind som direktør i nødlidende virksomheder, stoppet al aktivitet og så ladet Skat erklære selskaberne konkurs. Skat er kommet til at betale for sagerne i skifteretterne, men har ikke i nogle af tilfældene oplevet, at det har ført til, at selskabernes gæld til fælleskassen er blevet betalt. Kuratoren ved Kammeradvokaten har ikke haft mulighed for at gennemskue komplekserne, fordi i ingen af sagerne har Bryan Göddert leveret fyldestgørende regnskabsmateriale, og i flertallet af sagerne er der overhovedet ikke blevet indleveret noget regnskabsmateriale.

Grundlæggende er mønstret blevet bekræftet af Bryan Göddert selv. Hans forsvar har været, at han slet ikke behøver at leve op til lovens bestemmelser om, at et selskabs regnskabsmateriale skal opbevares forsvarligt - så kuratorer i konkurssager kan få adgang til dem - eller at alle aktiviteter i et selskab skal bogføres helt frem til, det ophører med at eksistere. Når han går ind i et nødlidende selskab som direktør, opfatter han sig nemlig ikke som rigtig direktør med rigtigt ansvar, men har selv opfundet begreberne "afviklingsdirektør" eller "mødedirektør". En rolle som manden, der blot står på broen i de sidste timer, inden skibet synker og derfor ikke bør kunne holdes ansvarlig for forløbet op til forliset.

Anklager Lisette Jørgensen brugte i sin procedure udtrykket "direktør light" og fandt ikke, at det optræder i loven nogle steder.

Selv hvis det skulle vise sig, at en mand som Bryan Göddert har bevæget sig på den rigtige side af loven, er der altså noget, der hedder ordentlighed. Jeg synes, hans måde at drive forretning på er udtryk for moralsk forfald. Hvis alle opførte sig på den måde, ville samfundet bryde sammen.
Søren Pape Poulsen (K), justitsminister, i avisen Danmark 21. september

Enestående karakter

- Denne sag adskiller sig væsentligt fra andre sager på grund af omfanget. Jeg kender ikke til andre sager af det omfang. Det taler for, at der er tale om en særlig grov overtrædelse af loven. Og når der yderligere er tale om en professionel forretning, er det åbenlyst, at dette handler om særlig grov overtrædelse, sagde anklager Lisette Jørgensen i sin procedure og forlangte mindst et års fængsel til Bryan Göddert og en frakendelse af hans ret til at drive virksomhed.

På grund af sagens enestående karakter, hvor der ikke tidligere er faldet domme i lignende sager, brugte anklageren god tid på at argumentere for strafniveauet. En enkelt almindelig overtrædelse af bogføringsloven giver normalt 14 dages betinget fængsel - 30 dage eller 14 dages ubetinget i grove tilfælde. Men 26 tilfælde af overtrædelser af straffelovens paragraf 302 om grove overtrædelser af bogføringsloven er der ingen præcedens for. Bryan Göddert har tidligere til avisen Danmark udtalt, at de udvalgte sager ikke adskiller sig fra hans mere end 600 andre sager.

- Grunden til, at man skal overholde loven her, er, at man ikke skal kunne skjule økonomisk kriminalitet. Bryan Göddert har tilbudt et redskab, der har kunnet være med til at sløre kriminalitet. Det må anses for højst uansvarligt at træde ind i et selskab på de forudsætninger.

- Det er min opfattelse, at straffen bør udmåles på ni måneder på dette isoleret set, sagde anklageren.

Maksimumsstraffen i lovens paragraf 302 er et år og seks måneder.

Forfulgt

Oven i den eventuelle straf for Bryan Gödderts forretningsmetoder skal lægges en straf - hvis Göddert kendes skyldig - for særlig grov overtrædelse af momsloven for et forhold, der ligger helt tilbage i perioden 2007-2008. Her drev Bryan Göddert ejendomsvirksomhed og undlod at lade sit firma momsregistrene og betalte således i en lang række tilfælde ikke til skattevæsenet, hvor han burde.

Her ligger straffen normalt på tre til seks måneders fængsel, og det er det, der driver anklagerens mål op på mindst et års samlet straf og frakendelse af retten til at drive virksomhed.

Bryan Göddert bestrider ikke momssvigen. Her går forsvaret på, at beløbet, som skattevæsenet er blevet unddraget, ligger under en halv million, og dermed bør forseelsen ikke regnes som "særligt grov". Og så vil sagen være forældet. Anklageren har nedlagt påstand om svig for 544.000 kroner.

Forsvareren, Betina Hald Engmark, der endnu mangler at procedere i de 26 tilfælde af anklager om grov unddragelse af bogføringsloven, går efter fuld frifindelse.

- Generelt er det min opfattelse, at der meget tvivl i denne sag, som skal komme den anklagede til gode. Politiet og anklagemyndigheden er blevet udsat for moderat pres, sagde hun i indledningen til første del af sin procedure, og den sidste bemærkning hentyder til, at Bryan Göddert generelt har følt sig forfulgt af Skat og Skats advokat, Kammeradvokaten, som har håndteret mere end hundrede af Gödderts konkurssager.

Sidste del af forsvarerens procedure vil blive fremlagt i retten fredag formiddag. Dommen ventes at falde inden nytår.

Anklager: Konkurskongen skal have et års fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce