Anklager: Brixtofte skjulte udgifter


Anklager: Brixtofte skjulte udgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eks-borgmester Brixtofte optog hemmelige lån for at skjule ubevilgede udgifter for 156 millioner kroner. Det mener anklageren, som lægger op til skærpet straf.

For at bevare borgmesterposten skjulte Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte ubevilgede udgifter for 156 millioner kroner for byrådet og borgerne. Det fastslog anklager Flemming Denker, da han tirsdag indledte sin procedure i hovedsagen mod Peter Brixtofte i Østre Landsret. Dermed lægger statsadvokaten op til, at byrettens dom på to år skal skærpes, men først ved næste retsmøde 5. maj fremsætter anklageren sit egentlige krav. Peter Brixtofte var selv til stede i retssalen, og han kunne høre Denker lange hårdt ud mod hans embedsførelse.

I 2001 var både drifts- og anlægsudgifterne i Farum ifølge anklageren "gået amok". Det forsøgte Brixtofte at dække over ved hjælp af hemmelige lån for knap en halv milliard kroner. Lån han ikke fortalte byrådet om, men allerede samme år forventede at kunne dække ind ved hjælp af ejendomsspekulation:

- Peter Brixtofte skjulte, at Farum havde en elendig økonomi. Han førte ikke kun byrådet, men også borgerne i Farum bag lyset, og det i et valgår. Han spillede helt bevidst højt spil for at kunne bevare sin borgmesterpost. Han tabte, og det kan med hans viden og baggrund ikke være kommet som en overraskelse overhovedet, sagde Flemming Denker.

Ifølge anklagemyndigheden var overskridelserne motiveret af Brixtoftes ønske om at gøre Farum til Danmarks sportsby nummer et. Det krævede et kæmpemæssigt finansieringsbehov til fodboldstadion, multisportshal og tennisanlæg. Men ifølge styrelsesloven har Brixtofte som borgmester pligt til at orientere byrådet om økonomien og ansøge om tillægsbevillinger, hvis budgettet ikke holder. Det gjorde han ikke, og det er en overtrædelse af styrelsesloven, mener anklager Flemming Dencker.

I byretten i Hillerød blev Brixtofte ellers frifundet i 2007 for at hemmeligholde de 156 millioner kroner. Byretten var enig i, at Brixtofte udlod at gribe ind, men retten fandt ikke bevis for at kalde forsømmelsen grov. Byretten kendte Brixtofte skyldig i store dele af anklagepunkterne og gav ham to års fængsel. Samtidig blev Peter Brixtofte dømt til at skulle betale over 7 millioner kroner i advokatsalærer, revisionsomkostninger og erstatning til Farum Kommune.

Anklager: Brixtofte skjulte udgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce