I 2007 mødte journalist Anders Mose Poulsen den folkekære Anker Jørgensen. Her, ni år efter artiklen blev trykt første gang, bringer vi historien om Anker igen. Søndag døde Anker Jørgensen, 93 år gammel.

Forældreløs, vajsenhusdreng, svajer, rustbanker, fagforeningsboss, rekordsvømmer, kvindesagsforkæmper, frihedskæmper - og statsminister.

Det er Anker Jørgensen, den "lille stærke", som man kaldte ham i skolen, der nu 25 år efter sin exit betragtes ikke bare som et symbol for sin tid, men som en af de mest populære statsministre, landet nogensinde har haft.

For nylig rundede han de 85, men han er still going strong, og lige nu sidder han i den smukke spisestue på Broholm Gods, inden han senere på aftenen skal holde foredrag for 500 mennesker på Oure Højskole på Sydfyn.

- Spørg løs, siger han, inden han lader den sidste bid af godsets chokoladekage glide ned til en slurk rødvin.

- Er det stadig dejligt at være socialdemokrat?

- Det er der ikke noget i vejen med, lyder svaret.

- Det er godt nok. Det kan være, at andre ikke synes det samme. Det er så deres fejl.

- Hvad er det, der er så dejligt?

- Det er, at når det kommer til stykket, når det for alvor bliver alvor, så mener jeg oprigtigt, at vor socialdemokratiske livsopfattelse er det mest sandsynlige udtryk for den danske befolknings ønsker og tanker. Derfor, netop derfor, synes jeg, at det er dejligt at være socialdemokrat.

- Du var statsminister i 10 år. Hvad husker du specielt, når du tænker tilbage?

- Ikke én ting, men hele udviklingen omkring det europæiske samarbejde, at Danmark var med, Sverige og Norge var det ikke, Finland heller ikke. Men nu er både Sverige og Finland med.

- Og det er en glædelig udvikling. Det betyder ikke, at vi nu står over for en problemfri verden. Tværtimod har vi langt flere problemer end dengang. Men det er udtryk for, at noget er lykkedes. Var det ikke det, havde Europa været en forvirret flok. Det er Europa trods alt ikke nu.

- Hvad vil du gerne huskes for?

- På grund af min fødselsdag forleden er jeg blevet karakteriseret en del gange. Nogle har skrevet pænt om mig. Men skulle jeg komme med en enkelt sur bemærkning midt i alt det pæne, så skulle jeg lige have at vide, at jeg jo ikke er akademiker.

- Nej, gudskelov og tak. Men forholdet er altså, at jeg aldeles udmærket har forstået den økonomiske udvikling, også dengang vi havde oliekrisen og alt det andet. Lad mig bare lige gøre opmærksom på det.

- Hvorfor tror du, at du er blevet så populær, at man i dag kalder dig en landsfader?

- Jeg tror, jeg må sige, at det er pænt af folk. Men jeg er godt klar over, at jeg får lidt kredit, fordi jeg er en gammel mand. Jeg føler ikke, at jeg er gammel. Jeg siger bare, at jeg er en gammel mand.

- Hvad handler det om, hvis man vil begå sig i politik?

- Tja, jeg vil holde mig til det, man siger, at jeg har været: ærlig. Jeg siger det ikke selv. Men det er det, folk siger. Jeg mener da også selv, at jeg er ærlig.

- Hvad er en god socialdemokrat?

- Det er sådan en som mig..

- Hvad er det ellers?

- Det er social ansvarlighed i dette ords menneskeligt forpligtende betydning, ikke bare teater, men forpligtende.

- Hvordan synes du så, det går i dit gamle parti?

- Ikke godt nok. Men jeg håber, at det kommer.

- Hvad skulle få det til at komme?

- Lad mig sætte tingene lidt på spidsen: Hvad med Danmark, hvis tingene ikke er, som vi socialdemokrater ønsker dem - i hvert fald i vore hovedtanker?

- Nu regerer Anders Fogh Rasmussen jo nærmest på socialdemokratisk vis?

- Ja, og det er klogt af ham. Vi kan jo tage ham som medlem, hvis han vil.

- Hvad gjorde den ny ledelse i dit gamle parti, hvis den ellers var klog?

- Nu mener jeg, at den er klog. Men spørger du, hvad den konkret skal gøre, er det svært at svare, for vi lever i en tid, hvor forvirringen er næsten total, udenrigspolitisk og indenrigspolitisk.

- Og det er ikke så godt. Partiet skal passe på forvirringen. Den skaber ikke bare uklarhed og ny forvirring, men også mulighed for noget helt, helt andet ..

- Hvad tænker du på?

- Ekstreme bevægelser, der kan slå igennem. Dem, vi indtil videre har set i Danmark, har kun været svage afskygninger af det, vi har set andre steder. Jeg siger bare, at de kan udvikle sig til det værre. Jeg siger derfor: Pas på forvirringen og hold hovedet klart.

- Er du angst, når du ser udviklingen?

- Jeg er ikke angst. Er man det, kan man ikke beskæftige sig med politik, for så ville man gå og ryste i bukserne altid. Heldigvis er jeg født optimist, så jeg tror, at Danmark igen kommer til fornuft, og at Europa overvinder de mange vanskeligheder, der er.

- Forleden løftede du pegefingeren over for Helle Thorning- Schmidt for ikke at være synlig nok. Hvad gjorde du selv for at være synlig?

- Jeg har ikke løftet pegefingeren over for Helle Thor-ning-Schmidt. Jeg synes tværtimod, at hun klarer det bedre, end hun gjorde i starten.

- Og politik er jo ikke bare et spørgsmål om personer. Jeg tror på, at de synspunkter, vi står for, før eller senere vil komme igen med en fornyet kraft.

- Betyder det, at du har stor tiltro til Helle Thorning- Schmidt?

- Ja!

- Fornemmede man et øjebliks eftertanke?

- Svaret er ja!

- Nu har du så rundet de 85. Hvordan er dit helbred?

- Helbred er mange ting. Men jeg har det faktisk mægtig godt, ikke mindst, når jeg som i dag bliver modtaget på et fynsk slot med middag og det hele. Lad mig så også sige - jeg kan ikke nære mig - at jeg har været her før. Det var på cykel, da jeg var ung og Danmark var besat. Når det er sagt, vil jeg ikke snakke mere historie. Den ældre generation vil vide, hvad jeg mener.

- For forståelsens skyld?

- Ja, der var andre tider på dette sted i 30'erne og under besættelsen.

- Da du var statsminister, lavede du hver morgen 75 knæ-bøjninger hjemme på cementgulvet i badeværelset for at holde dig i form. Hvad gør du nu?

- Ikke så meget, som jeg skulle. Men jeg prøver at lave nogle amatørprægede gymnastiske øvelser for at få gang i de gamle knogler igen. Det gør jeg hver morgen.

- Hvordan føler du, det er at blive ældre?

- Jeg har bevaret min nysgerrighed over for tilværelsen. Det er blandt andet derfor, jeg er her og har sagt ja til at tale i halvanden time. Jeg holder vel 20-30 foredrag om året. I gamle dage var det langt flere. Nu har højskolen i Oure været så rar at hente mig i bil i København og køre mig tilbage igen. Men det er ingen betingelse for et foredrag. Jeg kan også tage toget. Det gør jeg ofte. Så kører jeg et eller andet sted hen, sådan lidt ud i det blå. Sidst var jeg i Ringsted. Det var nu ingen fornøjelse med den vej fra stationen og op i byen.

- Har du en god alderdom?

- Jeg synes ikke, man kan forlange den bedre. Men jeg er jo også begunstiget. Jeg har en god lejlighed og en god veninde, uden at hun skal kaldes en kæreste eller noget i den retning.

- Og så synes jeg, at jeg har et fornuftigt forhold til den kendsgerning, at jeg ikke længere er helt ung, men tværtimod er på vej til afslutningen. Det behøver ikke at være så pessimistisk, og det er det ikke for mig.

- Er du bange for at skulle herfra?

- Man kan ikke være bange for noget, man ved, man skal. Så det gør jeg mig ikke mange tanker om. Kendsgerningen er, at man ved, man skal herfra, og så skal der ikke ofres mere krudt på det emne.

- Følger du stadig dansk politik og det, der sker på Christiansborg?

- Ja, jeg følger med.

- Hvordan synes du så, at regeringen Anders Fogh Rasmussen gør det?

- Den har i virkeligheden fået alting forærende. Den har en gunstig international økonomisk situation, og den har fået al den olie, vi andre manglede, og som betød store valutatab. Ja, man kan sige, at pengene strømmer ind i kassen, ikke på grund af regeringens specielle politik, men måske på grund af den skattepolitik, vi lavede. Mange er vrede på den, men den er med til at sikre, at nogle af olie- gevinsterne går ind det rigtige sted.

- Nu har du et rigt liv bag dig. Er der ting, du stadig kunne drømme om?

- Nej, jeg har aldrig hørt til dem, der drømte, men derimod til dem, der tænkte. Er man drømmer, bliver det hele let for flyvsk, og så risikerer man at ende som konen i grøften, lyder det fra Anker Jørgensen, inden han skal på talerstolen i Oure.

Man sidder tilbage med indtrykket af, at han sin alder til trods stadig er "den lille stærke".

Mere om emnet

Se alle
14
Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død

Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død

SDU-professor: Anker Jørgensen holdt sammen på Danmark

SDU-professor: Anker Jørgensen holdt sammen på Danmark

Billedgalleri: Anker Jørgensen på Fyn

Billedgalleri: Anker Jørgensen på Fyn