Anders Fogh udfordres af EU og DF


Anders Fogh udfordres af EU og DF

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter EF-Domstolens klare dom om familiesammenføring skal statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) efter ferien både løse forholdet til EU og DF

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) presses fra to sider for at fastholde en stram dansk udlændingepolitik efter EF-Domstolens klare dom, som lemper familiesammenføring.

Han skal både løse problemet over for EU og fastholde sit parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, som bryder borgfreden og kræver indflydelse på dansk EU-politik.

Her får statsministeren støtte fra Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.

- Vi skal gerne lægge mandater til at sikre en stabil og stram udlændingepolitik og samtidig sikre stabilitet om vores europapolitik, siger hun til Radioavisen.

Socialdemokraternes formand fastslår, at EF-Domstolen ikke skal bestemme dansk udlændingepolitik.

Søndag krævede Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, indflydelse på dansk EU-politik, som regeringen har aftalt med Socialdemokraterne, De Radikale og SF. Før det irske nej til Lissabontraktaten satsede regeringen på en folkeafstemning om de danske EU-forbehold mod euro, forsvar, retslige forhold samt unionsborgerskab.

EU-træf i Odense

"Danmark i hjertet af Europa". Sådan sælger Venstre sit EU-træf lørdag i Odense om, hvad de fire forbehold betyder for Danmark. Ved mødet fører statsministeren paneldebat med Helle Thorning Schmidt, Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, samt EU-parlamentariker Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU.

Søndag indrykkede Dansk Folkeparti en avisannonce med overskriften "Hvem bestemmer i Danmark? EF-Domstolen eller danskerne?".

Samtidig fastslog integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i sin kronik søndag i Berlingske Tidende, at politikerne skal sætte grænser for EF-Domstolens magt.

"Jeg vil gøre mig til talsmand for, at den danske udlændingelovgivning ikke skal undergraves af EF-Domstolen og slet ikke i en tid, hvor det er ved at gå op for de andre lande, at det er nødvendigt at få styr på indvandringen", skriver hun.

Hun henviser til, at de 27 EU-lande støtter en europæisk asyl- og immigrationspagt, som Frankrig har foreslået. Pagten skal stoppe ulovlig indvandring i EU.

Rønn provokeret

Det virker "utroligt provokerende" på Birthe Rønn Hornbech, at EF-Domstolen forrige fredag lempede familiesammenføring. Dommen faldt dagen efter, at hun havde drøftet illegale flygtninge og immigrationspagten med ministerkolleger fra EU-landene.

Det var ikke blot integrationsministrene, som drøftede immigration. Danmark og 10 andre EU-lande prøvede inden dommen at påvirke EF-Domstolen til ikke at lempe reglerne for familiesammenføring for fire irere og deres ægtefæller. Danmark fik blandt andet støtte fra Storbritannien, Tyskland, Østrig, Holland, Finland og Tjekkiet.

I juni advarede Danmark i et mundtligt indlæg ved EF-Domstolen utvetydigt dommerne mod at udvande EU's opholdsdirektiv fra 2004: "En fortolkning af opholdsdirektivet som foreslået blandt andet af Kommissionen vil have den utilsigtede konsekvens, at man herved fuldstændig ville udhule medlemslandenes nationale regler om indvandring fra tredjelande, herunder familiesammenføringer med statsborgere fra tredjelande", hed det.

Anders Fogh Rasmussen vendte i går hjem fra ferie i Sydfrankrig. (ritzau)

Anders Fogh udfordres af EU og DF

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce