Analyse

Nej, der er ikke fejl i overskriften. Kommunalvalget 21. november er en test og intet andet for Danmarks nyeste parti, Nye Borgerlige, som blev opstillingsberettigede for et år siden.

Partiet har ingen forhåbninger om at slå igennem som et kommunalt parti, dertil er de alt for små. Og det er heller ikke her, deres reelle fokus ligger. Det er på Christiansborg.

Partileder-tjek

KV17 - Elisabet Svane tager temperaturen på de politiske partier før kommunalvalget 21. november. 

 

Hvor de bragede ind for et år siden - i hvert fald i den del af virkeligheden, der hedder meningsmålinger. De kickstartede sig selv med målinger på fem procent, og så var de øvrige partier, især DF, nødt til at tage den nye pige i klassen alvorligt. Selv om partiet siden er veget noget i målingerne og i dag ligger lige omkring spærregrænsen, nogle dage over, andre dage under, er partiet mentalt hvis ikke fysisk til stede på Christiansborg. Med en profil, der på værdipolitikken er DF plus 10 procent og på økonomien LA plus 10 procent, appellerer NB til vælgere, der er stærkt indvandrerkritiske og samtidig imod DF's økonomiske vej mod den politiske midte.

Også på et andet felt ligner Nye Borgerlige DF fra de unge dage: Det er et "one-woman"-parti med Pernille Vermund i spidsen.

 

Indtil videre et det mest indvandrerpolitikken, NB har slået sig op på, mens der ikke er tilsvarende fokus på den økonomiske politik. Partiet har tre ultimative krav for at pege på Venstre: Stop for asylbehandling i Danmark. Alle udlændinge skal kunne forsørge sig selv. Og det er ud af landet efter bare én dom.

At det strider mod konventioner, og at almindelig politisk logik vil tilsige, at det kan bane vej for en S-ledet regering, får ikke NB til at ryste på hånden. Partiet gør en dyd ud af at stå udenfor og stille krav, som får det sværere, når først de skal udmøntes i politisk virkelighed. Ganske som DF i starten kunne stille mere outrerede krav end i dag, hvor bordet fanger.

Også på et andet felt ligner Nye Borgerlige DF fra de unge dage: Det er et "one-woman"-parti med Pernille Vermund i spidsen. Man forsøger godt nok at skubbe flere i front, men alt lys peger på Vermund. Ligesom alt DF's lys pegede på Pia Kjærsgaard de første år. Det var hende, der skaffede stemmerne.

Kommunalt har NB allerede 11 medlemmer rundt om i landet. De er i sagens natur alle kommet fra andre partier, især fra DF og Konservative og partiets håb er, at de kan beholde nogle af posterne efter valget. Men ikke alle.

Derimod vil de teste, hvor i landet, de står stærkt. Hvor kræfterne skal sættes ind til et folketingsvalg og i det hele taget øve partiorganisationen i det, der er så livsvigtigt for et parti: At lære at føre valgkamp.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
K smiler og er glade. Men rykker sig ikke ud af stedet

K smiler og er glade. Men rykker sig ikke ud af stedet

1
I midten til venstre

I midten til venstre

Alternativet er ved at blive voksne - kan de også blive ved at være følsomme?

Alternativet er ved at blive voksne - kan de også blive ved at være følsomme?