De seneste dage har ydmygelserne stået i kø hos Det Konservative Folkeparti. I anledning af partiets 100 års-jubilæum har mange været mere end villige til at fortælle om alt det, de finder, er galt ved par­tiets nuværende holdopstilling, dets (mangel på) politik og gennemslagskraft.

Om det er irritation over den behandling, der tirsdag fik De Konservative til at trække tilliden til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, er ikke til at sige, men gennemslagskraft fik partiet i hvert fald vist alverden, at det trods alt stadig har.

Nu er det selvfølgelig ikke en ønske­situation for et støtteparti til en regering at trække tæppet væk under en minister; det er nu engang en handling, der alt andet lige svækker den regering, man ellers støtter. Men med Eva Kjer Hansens stædige mangel på vilje til at give De Konservative en indrømmelse i sagen om fakta i den såkaldte landbrugspakke, var bægeret fyldt.

Så i aftes klokken lidt over 20 kunne den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, meddele sin og sit partis mistillid til Eva Kjer Hansen. Og der var følelser i spil, da Pape kundgjorde, at det handlede om ordentlighed, og at den ordentlighed havde han og hans ordførere ikke oplevet fra ministeren.

Der, hvor de store spørgsmål kan stilles til De Konservative, er så, hvordan partiet efter denne "uordentlige" proces stadig har tillid til, at landbrugspakken nu også er, hvad den giver sig ud for at være. For ganske paradoksalt meddelte De Konservative i samme øjemed, at de ufortrødent stemmer ja til landbrugspakken; dog med forventning om, at der kommer såkaldt kompenserende tiltag, der gør pakken mere grøn.

Det er samtidig et krav, som Dansk Folkeparti nok har valgt at gå ind på, men som Liberal Alliance og regeringen pure har afvist. Og det er i det lys, at man sent i aftes kunne opleve en regulær regerings­krise, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen for alvor beviste, at politik er meget andet og meget mere end ideologi og principielle holdninger. Det er også et brutalt magtspil, hvor sammenholdet i blå blok udstilledes som sprængningsklart og samspilsramt.

At den rene V-regering er smal, har vi hele tiden vidst, men at den første egentlige alvorlige trussel mod dens liv skulle komme fra De Konservative, var ikke ventet.

Det har været Liberal Alliance og formand Anders Samuelsen, der har optrådt i rollen som truende bøddel igen og igen, men også udskudt selvsamme trussel. Dansk Folke­partis Kristian Thulesen Dahl har, til trods for at han faktisk har flere mandater end Løkke, været den mest medgørlige partner i blå blok.

Hvor man - og det er værd at huske på - er enedes om en landbrugspakke til gavn for landbrugserhvervet, men hvis håndtering fra Eva Kjer Hansen i går bragte regeringen i sin klart største krise til dato. At dømme efter dramaets størrelse og de indbyrdes skældsord, der blev sendt afsted, er det langtfra den sidste af slagsen.

  • Mylenberg_Troels_(2015)_014

    Af:

Mere om emnet

Se alle
Løkke bryder tavshed: Indkalder til pressemøde klokken 13.30

Løkke bryder tavshed: Indkalder til pressemøde klokken 13.30

4
Borgerligt drama: Strammere og slappere blandt fynske konservative

Borgerligt drama: Strammere og slappere blandt fynske konservative

8
Mercado: - Vi er klar over, at det kommer til at koste

Mercado: - Vi er klar over, at det kommer til at koste