Amfetamin kan være en overset dødsårsag

Ud af de 275 effekter, som Retsmedicinsk Institut i Odense fik tilsendt i 2017, udgjorde amfetamin de 74. Og det er en bekymrende andel, hvis man spørger rusmiddelforsker Morten Hesse. For amfetamin er et hårdt stof, som kan medføre uforudsete konsekvenser. Forskeren vurderer også, at amfetamin er skyld i dødsfald, som overses som værende narko-dødsfald. Dette synspunkt bakkes op af speciallæge og vicestatsobducent Peter Thiis Knudsen fra Retsmedicinsk Institut i Odense. Foto: Vibeke Volder.

Amfetamin kan være en overset dødsårsag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da domstole på Fyn sidste år førte sager om narko, drejede det sig ofte om amfetamin, viser nye tal. Ifølge rusmiddel-forsker Morten Hesse har amfetamin højst sandsynligt kostet flere liv, end forskere og læger kender til.

Amfetamin var sidste år det mest undersøgte narkotikum på laboratorierne ved Retsmedicinsk Institut i Odense. Nummer to var MDMA, også kendt som ecstasy. Og netop den slags stoffer har de senere år været underlagt en udvikling, som har gjort dem endnu farligere.

Det fortæller Morten Hesse, der er forsker ved Center for Rusmiddelforskning og især beskæftiger sig med rusmidlers virkning. Han siger:

- Der er kommet nogle nye varianter ind af stofferne. Særligt af amfetamin og noget der sælges som ecstasy, men som i virkeligheden er noget andet. Det giver anledning til flere dødsfald.

De stoffer, der kommer til analyse på Retskemisk Institut, er kun dem, der skal bruges i kriminalsager. Det er med andre ord ikke alle de stoffer, Fyns Politi beslaglægger, som bliver analyseret.

Men ud af de 275 effekter, instituttet fik tilsendt i 2017, udgjorde amfetamin de 74. Og det er en bekymrende andel, hvis man spørger Morten Hesse. For amfetamin er et hårdt stof, som kan medføre uforudsete konsekvenser:

- Det er et kemikalie, som er bygget op til at påvirke hjernen. Pludselig ser det ud på en anden måde med hjernekemien, og så kan stoffet sætte gang i hjertestop eller åndedrætsstop. Der kan være utroligt mange forskellige skader forbundet med at rode med sin hjernekemi, siger Morten Hesse.

Stoffer fundet ved analyser på Retsmedicinsk Institut i Odense, 2017
Amfetamin: 74 effekter med en samlet vægt på 11,7 kg.MDMA (Ecstasy): 54 effekter med en samlet vægt på 650 gram

THC (aktivt stof i hash, cannabis og lignende): 46 effekter

Kokain: 29 effekter med en samlet vægt på 560 gram

Heroin: 4 effekter med en samlet vægt på 10 gram

De resterende effekter var en stor blanding af forskelligt medicin, dopingmidler og så videre.

Kilde: Retsmedicinsk Institut i Odense

Store regionale forskelle

Men selv om amfetamin er det narkotikum, der i størst mængde sendes til analyse på Fyn, kan billedet sagtens være markant anderledes i resten af landet. For narkomarkeder er lokalt og regionalt forankrede, og det indebærer store forskelle fra by til by.

- Der er nogle distributionskæder, som gør, at nogen kender nogen. Så sender de stofferne derhen og sælger dem. Pusherne kender deres kunder, og deres kunder kender nogen, som så bliver kunder, siger Morten Hesse og fortsætter:

- På den måde kommer nogle stoffer et sted hen, og andre et andet. Det er uforudsigeligt og ustyrligt, som et illegalt marked jo nu engang er.

De samme ord kan bruges om konsekvenserne ved stofindtag - i hvert fald på Fyn. Opgørelsen fra Retsmedicinsk Institut viser således, at den amfetamin, kemikerne kiggede på, havde meget forskelligt indhold.

Se graf: Stoffer sendt til analyse af Fyns Politi

Kan være overset som dødsårsag

Koncentrationerne - altså renheden - af den amfetamin, der blev undersøgt, var på alt fra mindre end en procent og helt op til 75 procent. De brugere, der har skullet tage stofferne, har med andre ord ikke haft en chance for at vide, hvad de fik ind i kroppen.

- Det er en relativt ny udvikling, at vi ser det der. Traditionelt har heroin og metadon stået for en meget, meget stor del af de overdoser, som vi har set i Danmark, siger Morten Hesse.

Nu kan et stof som amfetamin i lige så høj grad forårsage det, fortæller forskeren. Han frygter, at man derfor heller ikke har opdaget alle dem, der er døde som følge af at have brugt amfetamin.

- Jeg vil gætte på, at man har overset nogle dødsfald. Det gælder ved syntetiske stoffer som amfetamin. For det er meget uforudseligt, hvor stærkt det er, og hvad det indeholder af mærkelige, mystiske stoffer, forklarer Morten Hesse.

Han mener ikke, at der er blevet ledt grundigt nok efter amfetamin som en dødsårsag førhen. Og på Retsmedicinsk Institut i Odense bekræfter vicestatsobducent Peter Thiis Knudsen, at der sagtens kan være sjældne tilfælde, hvor amfetamin-relaterede dødsfald ikke er blevet opklaret, fordi den afdøde aldrig er blevet sendt videre til obduktion.

Amfetamin kan være en overset dødsårsag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce